ASV ierosināts novākt Vašingtona un Kolumba pieminekļus rasisma dēļ

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasКапитолий Вашингтона
Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciāla komisija atlasījusi objektus, ko vēlams novākt, pārvietot vai kontekstualizēt, atbilstoši tādiem kritērijiem, kā piedalīšanās verdzībā, sistemātisks rasisms un daudzi citi.

RĪGA, 6. septembris – Sputnik. Speciāla komisija Vašingtonā ieteikusi novākt, pārvietot vai pārdēvēt virkni pieminekļu un objektu pilsētā, kas "neatbilst Kolumbijas apapgabala vērtībām", vēsta RIA Novosti.

Cita starpā politiķi iesaka pilsētas varasiestādēm vērsties pie federālās valdības ar ierosinājumu novākt, pārvietot vai kontekstualizēt (tas ir, papildināt ar skaidrojumiem) tādus visā pasaulē pazīstamus pieminekļus, kas kļuvuši par valsts galvaspilsētas simboliem, kā Vašingtona memoriāls (par godu pirmajam valsts prezidentam Džordžam Vašingtonam), Amerikas pirmatklājējam Kristoforam Kolumbam, prezidentiem Endrjū Džeksonam, Tomasam Džefersonam, Bendžaminam Franklinam un trim citiem vēsturiskiem politiskajiem darbiniekiem veltītus pieminekļus.

Протестующие обезглавили монумент первооткрывателя Америки Христофора Колумба в Бостоне - Sputnik Latvija
Neatkarības dienā ASV gāzts Kristofora Kolumba piemineklis un sadedzināts karogs

Atlasē izmantoti tādi kritēriji, kā piedalīšanās verdzībā, sistemātisks rasisms, cietsirdīga apiešanās vai darbības, kas apspiedušas krāsaino, sieviešu un LGBT aprindu vienlīdzību, kā arī likuma "Par cilvēktiesībām Kolumbijas apgabalā" pārkāpumi.

Bez tam izskanējis ierosinājums pārdēvēt veselu virkni objektu, tostarp arī skolas un parkus, kas nosaukti par godu slaveniem valsts darbiniekiem. Kopā ierosināts pārdēvēt 21 skolu, deviņas ēkas un 12 parkus, skvērus un laukumus. Pārskata autori norāda, ka pilsētā ir 1330 objekti, ieskaitot federālos, kas nosaukti par godu jebkādām personām, un 153 no tiem "rada bažas" iedzīvotāju vidū.

Komisija izveidota pēc pilsētas mēra rīkojuma jūlijā, ņemot vērā masu protestus ASV pret rasismu. Savas darbīas ietvaros tā veikusi sabiedriskās domas aptaujas, kas, saskaņā ar apgalvojumiem, izmantotas rekomendāciju sastādīšanā.

Prezidenta Donalda Trampa, Republikāņu partijas pārstāvja administrācija diezin vai piekritīs jebkādām darbībām saistītām ar minētajiem federālajiem pieminekļiem, taču situācija varētu mainīties, ja, saskaņā ar 3. novembrī ieplānoto vēlēšanu rezultātiem pie varas nāks demokrāts Džo Baidens un viņa partija iegūs vairākumu abās ASV Kongresa palātās.

Ziņu lente
0