3D tehnoloģija ir lētāka un drošāka: Latvijas uzņēmums ielaužas aviācijas detaļu tirgū

© Sputnik / Sergey MelkonovРабота 3D-принтера
Работа 3D-принтера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar ko aviācijas rezerves daļas, kas izgatavotas uz 3D printera, ir labākas par citām, un kā firma pārliecināja banku piešķirt kredītu pasaulē pirmās automatizētās 3D drukāšanas līnijas izveidošanai.

RĪGA, 5. septembris – Sputnik. Latvijas kompānija AM Craft, kurai ir sasniegumi medicīnisko palīglīdzekļu izgatavošanā ar 3D printeriem, grasās ienākt aviācijas rezerves daļu tirgū, vēsta TV3.

Viena no detaļām, kuru Latvijas firma var izgatavot, ir pusdienu galdiņi, turklāt tie nostiprinās pasažieru krēslu aizmuguri.

Сотрудник станции ТО СТД-Новосибирск проводит технический осмотр автомобиля. - Sputnik Latvija
Valdība nolēmusi nodot tehniskās apskates stacijas privātās rokās

AM Craft līdzīpašnieks Jānis Jātnieks uzsvēra, ka šādu detaļu izgatavošana ar 3D printeru aizņems mazāk laika, un, kas ir sevišķi svarīgi aviācijai, detaļas svērs mazāk.

"Tas, ko varam izdarīt, mēs varam to visu uzražot vienā gabalā, vajadzīgajā apjomā, par līdzvērtīgu vai zemāku cenu un pilnīgi noteikti vairāk funkcionālu," uzsver Jātnieks.

Aviācijas nozare ir īpaši prasīga, katrs materiāls un katra detaļa tiek atlasīta ne tikai pēc svara un izmaksām.

"Mums ir vairāk nekā 200 detaļu, kas testa režīmā atrodas lidaparātos," stāstā Jātnieks.

Katrs materiāls tiek rūpīgi pārbaudīts, piemēram, mēra piedūmojumu, kuru tas rada degšanas rezultātā.

Kredītu attīstībai vairāk nekā 800 tūkstošu eiro apmērā kompānija saņēma Luminor bankā. Tās eksperti pārbaudīja projekta dzīvotspējīgumu un pārliecinājās, ka AM Craft spēj atrast ekspertus dažādās nozarēs.

"Šim uzņēmumam ir zināšanas, un vajadzības gadījumā tas pārprofilēsies, ne tikai uz 3D detaļu ražošanu aviolīnijām, bet viņi var ražot kuģiem utt. Mēs sapratām, ka viņi ir izpētījuši tirgu, tāpēc mums radās pārliecība, ka varam finansēt," atzīmē Luminor.

Bankas aizdevums ļāva nopirkt vienus no pasaulē lielākajiem 3D printeriem. Tas ļaus ražot lielākas detaļas, turklāt, visus četrus aparātus paredzēts apvienot vienā automatizētā sistēmā.

"Tas, kad mēs pabeigsim, tā būs pirmā tāda veida līnija pasaulē. Mēs nezinām nevienu citu, kas būtu šīs iekārtas automatizējuši. Robotu, kas kustas, mēs nopirkām gatavu, mēs saliekam komponentes klāt, lai nodrošinātu automatizāciju," pauž Jātnieks.

Visa 3D drukāšana tiks automatizēta, roboti izņems izdrukātās detaļas un sagatavos printerus jaunu detaļu drukāšanai. Tas ļaus ne vien samazināt izdevumus, bet arī uzraudzīt detaļu ražošanu, bez kā nevar iztikt aviācijas nozarē.

Ziņu lente
0