Kuzmins: Latvijas Krievu savienība neatteiksies no vēlētāju dzimtās valodas

© Sputnik / Игорь МейденАлександр Кузьмин
Александр Кузьмин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Aleksandra Kuzmina sacītā, likumprojekts par aģitāciju latviešu valodā nozīmē politisko partiju un kandidātu brīvības ierobežošanu – brīvības uzrunāt vēlētājus jebkurā valodā.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Saeima vakar iesniedza komisijas izskatīšanai likumprojektu par priekšvēlēšanu reklāmas ne valsts valodā aizliegšanu Latvijā. Nacionālās apvienības iniciētie grozījumi paredz, ka aģitācijai televīzijā, radio, presē, Internetā un publiskās vietās jānotiek tikai latviešu valodā.

Likumprojekts par aģitāciju tikai un vienīgi latviešu valodā ir atklātā pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību aizsardzības konvencijas prasībām, paziņoja Sputnik Latvijas Cilvēktiesību komitejas sekretārs, Rīgas domes deputāta kandidāts no Latvijas Krievu savienības Aleksandrs Kuzmins.

"No visām Eiropas valstīm tāda pati situācija pastāv tikai Bulgārijā, kur ir aizliegta aģitācija ne valsts valodā. Par brīvību izmantot jebkuru valodu uzstājās dažādas starptautiskas organizācijas – gan ANO Cilvēktiesību komiteja, gan EDSO Nacionālo minoritāšu lietu komisariāts," pastāstīja Kuzmins.

Viņš iedrošināja, ka Latvijas Krievu savienība obligāti izmantos krievu valodu priekšvēlēšanu kampaņā.

"Mēs paši brīvprātīgi dublējam mūsu plakātus divās valodās. Padarīt šo prasību par obligātu nozīmē, ka nacionālo minoritāšu frakcijām ir jāmaksā divreiz, jo tekstam ir jābūt uzdrukātam divas reizes – krievu un latviešu valodā," paskaidroja Kuzmins.

Sputnik sarunas biedrs uzsvēra, ka likumprojekts nozīmē brīvības ierobežošanu politiskajām partijām un kandidātiem – brīvības uzrunāt vēlētāju jebkurā valodā.

"Protams, mēs nepiekrītam šim lēmumam. Pastāv reāls risks, ka to pieņems – pirmajā posmā likumprojektu atbalstīja deputātu vairākums… Ja šādi ierobežojumi tiks ieviesti, Latvijas Krievu savienība tos apstrīdēs tiesā – ja ne Latvijas, tad starptautiskajā," apsolīja Kuzmins.

Nacionālā apvienība jau uzstājusies ar piedāvājumu aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju ne valsts valodā 2018. gadā, pirms 13. Saeimas vēlēšanām. Toreiz nacionālistiem neizdevās izvirzīt iniciatīvu tālāk par pirmo lasījumu.

Ziņu lente
0