Bijušais deputāts nostrādās 240 stundas piespiedu darbos par komentāru par deportācijām

© Sputnik / Sergey MelkonovМемориал памяти жертв коммунистического террора на станции Торнякалнс в Риге. В таких вагонах 14 июня 1941 года в самые отдалённые районы СССР вывезли 15000 жителей Латвии
Мемориал памяти жертв коммунистического террора на станции Торнякалнс в Риге. В таких вагонах 14 июня 1941 года в самые отдалённые районы СССР вывезли 15000 жителей Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par deportāciju attaisnošanu, ieskaitot komentārus sociālajos tīklos.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Bijušajam Stopiņu novada domes deputātam Jurijam Vasiļjevam ("Saskaņa") piespriesti piespiedu darbi par komentāru Facebook, vēsta BB.lv.

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem, 2019. gadā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā apsūdzētais publicēja Facebook komentāru krievu valodā, kurā tika apgalvots, ka 1941. gada 14. jūnijā un 1949. gada 25. martā 57 549 Latvijas iedzīvotājus "izveda iegūt izglītību, turklāt bez maksas".

Tāpat publikācijā bija teikts, ka tie, kas atgriezās Latvijā, saņēma lielākus pabalstus, nekā pensijas, tomēr "atgriezties izvēlējās ne visi, jo Sibīrijā viņiem likās labāk".

Александр Филей пришёл на заседание суда - Sputnik Latvija
"Aizstāvamies krieviski" Latvijā: Filejs runā par tiesu un atkal noliedz "okupāciju"

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska paziņoja, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apstiprināja vienošanos ar tiesāto un piesprieda viņam 240 stundas piespiedu darbos.

Prokuratūra atgādināja, ka, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, deportācijas ir noziegums pret cilvēci, un ka par to attaisnošanu Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība.

Pašlaik Latvijā notiek vēl viens tiesas process ar līdzīgu apsūdzību: Latvijas Krievu savienības valdes locekli Aleksandru Fileju apsūdz pēc Latvijas Krimināllikuma 74. panta – "par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu" – publikācijas Facebook dēļ.

Filejs uzrakstīja, ka "1940. gada vasara atnesa daudziem tūkstošiem cilvēku ilgi gaidīto atbrīvošanu no neciešamās latifundiju aizgādniecības" un ka deportācija "dāvāja cerību un otru dzīvi, tostarp arī ebreju ģimenēm, kuras tika izsūtītas uz Sibīriju".

Ziņu lente
0