Reuters: ASV plāno vērst sankcijas pret Krieviju par iejaukšanos Baltkrievijas lietās

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasУчастники акции протеста на площади Независимости в Минске
Участники акции протеста на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas prezidents informēja, ka pēc Baltkrievijas valsts vadītāja iniciatīvas KDLO ietvaros izveidojis tiesībsargājošo iestāžu darbinieku rezervi palīdzībai Baltkrievijai.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Vašingtona varētu izstrādāt jaunas sankcijas pret Maskavu situācijā, ja tiks novērota Krievijas "atklāta iejaukšanās" Baltkrievijas lietās, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Šauj paši sev kājā: ekonomists minēja sekas, ko nesīs Latvijas sankcijas pret Baltkrieviju

Augstu stāvošs ASV administrācijas pārstāvis atklāja aģentūrai Reuters, ka ASV pieļauj arī ierobežojumu ieviešanu pret septiņām Baltkrievijas amatpersonām sakarā ar prezidenta vēlēšanu "falsifikāciju".

Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins informēja, ka pēc Baltkrievijas valsts vadītāja iniciatīvas Sabiedroto valstu vienošanās un Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO) ietvaros izveidojis tiesībsargājošo iestāžu darbinieku rezervi palīdzībai Baltkrievijai. Prezidents atgādināja, ka Maskavai ir saistības Minskas priekšā drošības jomā Sabiedroto valstu vienošanās un KDLO ietvaros. Kremlis uzskata, ka Krievijas palīdzība republikai būs nepieciešama tikai gadījumā, ja valsts varas iestādes vai civiliedzīvotāji būs apdraudēti.

ASV un Eiropas Savienības valstis savukārt ne vienu reizi vien izteikušās par situāciju Baltkrievijā.

Piemēram, iepriekš diplomāti norādīja, ka republikas varasiestādes "neproporcionāli pielieto spēku" un aicināja "pārtraukt vardarbību un militārā spēka pielietošanas draudus pret saviem pilsoņiem". Turklāt viņi pieprasīja "nekavējoties un bez ierunām" atbrīvot visus "netaisnīgi aizturētos". Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzskata, ka ielu protesti valstī tiek vadīti no ārvalstīm. Viņš pauda nožēlu, ka dažas valstis ne tikai atklāti demonstrē savu pozīciju par atkārtotām vēlēšanām valstī, bet arī sāk iejaukties tās iekšējās lietās.

Protesti Baltkrievijā

Atgādināsim, ka 9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Митинг в поддержку действующего президента Белоруссии А. Лукашенко в Минске - Sputnik Latvija
Politika
Latvija uz pieciem gadiem ievieš sankcijas pret Baltkrievijas ierēdņiem: personu saraksts

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

ES paziņoja, ka neuzskata prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā par taisnīgām un godīgām, un atteicās atzīt to rezultātus. ES valstu līderi vienojās par individuālo sankciju vēršanu pret Baltkrieviju par vardarbīgu metožu pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata ES, par vēlēšanu falsifikāciju. EP saskaņo sarakstu, kurā plānots iekļaut aptuveni 20 augsti stāvošus ierēdņus.

Ziņu lente
0