Viedoklis

Mērķis – uzvarēt "Armatu". NATO izmēģina jaunu tanku lielgabalu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasТанк Т-14 "Армата"
Танк Т-14 Армата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nestandarta kalibrs, augsta bruņu izturība, pielādes automāts – Vācijas aizsardzības koncerns Rheinmetall publicētajos video ierakstos redzami modernizētā tanka Challenger 2 izmēģinājumi. Daži eksperti to jau iedēvējuši par "Armata slepkavu"

Modernizētajam tankam ir jauns 130 mm lielgabals L51. Eksperti uzskata, ka tā lādiņš viegli pārvarēs Krievijas jaunā tanka T-14 bruņas. Vai tā patiešām ir? To portālā RIA Novosti analizēja Andrejs Kocs.

Ambiciozs "stobrs"

Pirmo reizi jaunais lielgabals tika prezentēts izstādē "Eurosatory" Parīzē 2016. gadā. "Rheinmetall" speciālisti pat nedomāja slēpt: tā esot atbilde Krievijas mašīnām uz platformas "Armata". Valda uzskats, ka NATO valstu bruņojumā esošie 120 mm ieroči nespēs efektīvi cīnīties pret tādu tanku bruņām. Vācu ieroču speciālisti mēģināja atrisināt problēmu, palielinot kalibru un radot palielinātas jaudas lādiņu sēriju. Pērn sākās L51 prototipa izmēģinājumi poligonā. Līdz novembrim no lielgabala bija palaisti aptuveni 80 lādiņi. Izstrādātājs apliecināja, ka visas tā plānotās īpašības ir īstenotas. No augstizturīga tērauda izgatavotais stobrs, vertikālais ķīļveida aizslēgs un palielināta tilpuma kamera ļauj izmantot pastiprinātu lādiņu. Rezultātā palielinās lādiņa sākotnējais ātrums un bruņu caursišanas spēja. Stobrs ir 6,63 metrus garš, lielgabals sver aptuveni trīs tonnas.

Танки Т-14 Армата - Sputnik Latvija
National Interest iespaidoja tanka "Armata" atšķirīgā īpašība

Īpaši L51 vajadzībām "Rheinmetall" izstrādāja zemkalibra bruņusitēju lādiņu APFSDS-T ar atdalāmu pamatni, augsti enerģētisku pulvera lādiņu un pilnveidotu volframa serdeni. Pēc pasūtītāja vēlmes tanku iespējams aprīkot ar pielādes automātu.

Zināms, ka šo ieroci plānots uzstādīt vācu tankiem "Leopard 2" un perspektīvajiem Vācijas un Francijas izstrādātajiem MGCS. Bez tam "Rheinmetall" plāno piedāvāt L51 amerikāņiem jaunās paaudzes militārajām mašīnām Next Generation Combat Vehicle (NGCV). Tiesa, vēl nav zināms, kad lielgabals tiks izmēģināts pilnībā un pieņemts bruņojumā. Šis process nav ātrs.

Piesegt perimetru

Tomēr jāpiebilst, ka, neskatoties uz "Rheinmetall" speciālistu optimistiskajiem izteikumiem, vēl nav zināms, vai jaunajam lielgabalam būs pa zobam "Armata". T-14 ir izturīgākā militārā mašīna pasaulē. Tās pirmo aizsardzības līniju veido aktīvās aizsardzības komplekss (AAK) "Afganit", kas fiksē un likvidē prettanku lādiņus, tiem tuvojoties".

Kompleksa "acis" veido sarežģīta saikne no četriem impulsa-doplera radara paneļiem, ultravioletajiem pelengatoriem un panorāmas infrasarkanajām kamerām. Atšķirībā no Rietumos ražotajiem AAK, "Afganit" spēj fiksēt ne tikai relatīvi lēnās prettanku vadāmās raķetes, bet arī zemkalibra bruņusitējus šāviņus ar nosedzi (ZBŠN).

Российско-белорусские учения Запад-2017 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neveselīga sensācija: Rietumi nopratuši, kāpēc Krievija izmēģina Sīrijā tanku "Armata"

Ieraugot tuvojošos lādiņu, komplekss automātiski aktivizē vairākas sistēmas. Ja tankam uzbrūk pa radiokanālu vadāma raķete, signālu slāpē radioelektroniskās cīņas līdzekļi. Pēc tam "Afganit" veido tā saucamo dūmmetāla aizsegu, kas apgrūtina tanka vizuālo fiksāciju un triecienu, kam tiek izmantota raķete ar infrasarkano paštēmēšanas lādiņu.

Apdraudējuma apstākļos "Armata" tornis pavēršas pret to. Ja nav izdevies piekrāpt lādiņu lielā attālumā, darbu sāk speciālās mortīras. Tās izšauj speciālus lādiņus, kas likvidē mērķi ar šķembām, droši piesedz T-14 no pretinieka zemkalibra bruņusitējiem šāviņiem un spēj vismaz novirzīt tos no kursa, ja ne iznīcināt.

Ja "Afganit" kaut kāda iemesla dēļ nav neitralizējis tuvojošos šāviņu, pie darba ķeras aizsardzības otrā līnija – dinamiskās bruņas "Malahit". Piekaramie konteineri ar spridzekli, saskaroties ar ar prettanka šāviņu, iniciē orientēto sprādzienu. Tas minimizē ne tikai kumulatīvās granātas vai raķetes, bet arī bruņusitēja šāviņa radīto kaitējumu.

"Armata" ir bieza piere

Aizsardzības pēdējā līnija – bruņas. Tanka izstrādātāji apliecināja, ka T-14 kompozīto korpusu nespēs cauršaut neviena vadāmā prettanku raķete līdz 150 mm kalibram, arī ne TOW vai Javelin (abas – ASV ražojums), Spike (Izraēla), kā arī jebkāda tipa rokas prettanku granātmetējs. Tanka piere izturēs vismaz 120 mm šāviņus.

Krievijas izstrādātais T-14 Armata ir pasaulē vienīgais trešās pēckara paaudzes tanks - Sputnik Latvija
Mediji noskaidrojuši kā amerikāņi "slēpj" militāro tehniku no tanka "Armata"

Dzinēja nodalījums, munīcijas un degvielas nodalījumi ir izolēti ar bruņotām starpsienām, tātad izdzīvošanas izredzes palielinās, pat ja bruņas ir cauršautas. Turklāt neapdzīvojamo torni sedz speciāls apvalks, kas pasargā sarežģītās elektroniskās iekārtas no lodēm un šķembām.

Izstrādātājs atklāja, ka munīcijas komplekts izvietots torņa aizmugures daļā, tāpat kā vācu "Leopard 2" vai Izraēlas "Merkava". Tā detonācijas gadījumā lielākā daļa sprādziena enerģijas izkļūst ārā caur speciāliem paneļiem. Tas pasargās tanku no lieliem bojājumiem. Precīzi dati par torņa bruņām nav sniegti – tā konstrukcija un āriene bez aizsargapvalka ir aizslepenoti.

Reālā cīņā tanka aizsardzības sistēmas vēl nav pārbaudītas, tomēr "Uralvagonzavod" brigādes vadītājs atklāja, ka "bērnības kaišu" stadijai "Armata" ir pāri. Līdz 2021. gada beigām Krievijas armija saņems 132 kaujas mašīnas uz jaunās platformas.

Ziņu lente
0