Jurists: Latvijas sankcijas pret Lukašenko neatbilst tiesiskajām normām

© Photo БелТА / Pāriet pie mediju bankasОбращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов
Обращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvija neatzīst vēlēšanu rezultātus Baltkrievijā, tai ir jādarbojas tieši šajā plaknē, taču iebraukšanas aizliegums ir politisks, ne tiesisks jautājuma risinājums.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Latvija līdz ar Lietuvu un Igauniju aizliegusi iebraukšanu 30 Baltkrievijas pilsoņiem, ieskaitot valsts vadītāju Aleksandru Lukašenko. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka šīs personas it kā esot saistītas ar krāpšanos prezidenta vēlēšanās un vardarbīgu izturēšanos pret miermīlīgiem demonstrantiem.

Ar Baltkrieviju saistītā situācija atrodas nevis tiesiskajā, bet gan politiskajā dimensijā, un ir neiespējami komentēt to no starptautisko tiesību normu viedokļa, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Starptautiskās krievvalodīgo advokātu asociācijas viceprezidents Mihails Joffe.

"Baltijas valstu sankcijas pret Baltkrieviju nepakļaujas tiesiskajām normām. Neapšaubāmi, katrai valstij ir tiesības liegt iebraukšanu jebkuram ārvalsts pilsonim. Šeit ir jāsaprot, uz kādu tiesisko normu pamata iebraukšana ir aizliegta, kā Lukašenko un viņa valdības locekļi apdraud Latviju. Ja jūs neatzīstat vēlēšanas, strādājiet šajā plaknē, bet iebraukšanas aizliegums ir politisks, nevis tiesisks jautājuma risinājums," paskaidroja Joffe.

Jurists akcentēja, ka sankcijās pret Baltkrieviju tiesisku saistību nav, ir tikai Latvijas valsts vēlme izdarīt spiedienu pret Baltkrieviju un panākt atkārtotas vēlēšanas.

Baltkrievijā turpinās protesti pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, Lukašenko saņēmis 90,1% balsu. Opozīcija neatzina vēlēšanu iznākumu, aicināja organizēt atkārtotu balsošanu un izveidoja koordinācijas padomi, kuras mērķis esot "varas nodošana" Baltkrievijā. Ģenerālprokuratūra konstatēja, ka tā apdraud valstiskumu un ierosināja krimināllietu.

Ziņu lente
0