Būs grūtāk nopirkt zāles: aptieku īpašnieki neapmierināti ar Veselības ministrijas plāniem

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija apliecina, ka jaunie noteikumi neskars jau esošās aptiekas, tomēr to īpašnieku asociācija ir pārliecināta, ka aptiekas tik un tā pamazām tiks slēgtas, tāpēc farmaceitiskie pakalpojumi iedzīvotājiem būs pieejami mazāk, it īpaši laukos.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Ar mērķi kontrolēt aptieku izvietojumu atbilstoši iedzīvotāju blīvumam un ierobežot aptieku skaitu, Veselības ministrija (VM) gatavo jaunus aptieku atvēršanas noteikumus. Aptieku īpašnieki uzskata, ka jaunievedumi mazinās konkurenci, turklāt saruks iedzīvotāju iespējas saņemt farmaceitisko aprūpi, vēsta Latvijas radio.

Работа аптеки - Sputnik Latvija
Veselības ministrija vēlas slēgt 37% Latvijas aptieku

Aptieku skaits Latvijā uz 100 000 iedzīvotājiem ir krietni lielāks nekā vidēji OECD valstīs. VM jau paskaidroja, ka izmaiņas nepieciešamas, jo, pieaugot lieltirgotavām piederošo aptieku skaitam, vērojama atsevišķu tirgus dalībnieku dominēšana un ietekmes palielināšana.

Tomēr Aptieku īpašnieku asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča norādīja – paredzētās izmaiņas sagādās problēmas iedzīvotājiem.

"Aptieku īpašnieku asociācija kopumā neatbalsta Veselības ministrijas izstrādātos jaunos aptieku izvietojuma kritērijus, jo, mūsuprāt, tie tieši samazinās iedzīvotāju iespēju saņemt kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi un iegādāties zāles, kā arī šo noteikumu tvērums nepamatoti ierobežo un citkārt kropļo konkurenci aptieku darbības jomā.

Mēs domājam, ka šie noteikumi veicinās vēl lielāku aptieku koncentrēšanos peļņu nesošās vietās, bet iedzīvotājiem līdz ar to pastāvēs risks zaudēt šīs farmaceitiskās aprūpes vietas, īpaši runājot par lauku reģioniem," konstatēja Jučkoviča.

VM Farmācijas departamenta vadītāja Inese Kaupere ir pārliecināta, ka aptieku pieejamību jaunie noteikumi nemazinās. To mērķis ir nodrošināt godīgu konkurenci arī individuālajām aptiekām. VM ir konstatējusi manipulatīvas lielo tīklu darbības, un šo problēmu atzinusi arī Augstākā tiesa, atgādināja Kaupere.

VM paskaidroja, ka esošās aptiekas nav paredzēts slēgt, jo jaunie noteikumi attiektos tikai uz tām aptiekām, kas nākotnē tiks atvērtas.

Tomēr Jučkoviča uzskata, ka izmaiņas veicinās aptieku trūkumu lauku reģionos un VM izmantos katru iespēju, lai slēgtu arī jau strādājošās.

"Ministrijai taisnība – noteikumu pieņemšanas minūtē situācija saglabāsies, bet līdzko aptiekai būs kādas nepatikšanas – varbūt līgums beigsies, varbūt aptieka būs jāremontē, - tātad līdz ar katru jaunu kustību, līdzko aptiekai nāksies aizvērt savu darbību, ko mēs īsti nevaram paredzēt, tad arī aptieka savu licenci zaudēs. Tādā veidā tas ir tādā plūstošā veidā iecerēts – šīs aptiekas pa vienai vien, pa vienai vien slēgt," teica Jučkoviča.

Abas puses ir vienisprātis, ka vēl ir iespējama diskusija par šo jautājumu. VM gan piebilda, ka sarunas iespējamas par niansēm, bet ne par noteikumiem kopumā.

Darbs pie aptieku jaunajiem kritērijiem tika uzsākts jau pagājušajā gadā. Plānots, ka turpmāk apdzīvotās vietās ar iedzīvotāju skaitu, kas nepārsniedz 4000, efektīvas farmaceitiskās aprūpes un aptiekas darbības nodrošināšanai varēs izvietot vienu aptieku. Tāpat turpmāk, lai atvērtu vai izvietotu aptieku citā vietā, tā nedrīkstēs atrasties tuvāk par 500 metriem no jau esošas aptiekas. Savukārt, lai palielinātu aptieku konkurenci, vienam aptieku īpašniekam slimnīcas teritorijā drīkstēs piederēt tikai viena aptieka.

Ziņu lente
0