Slimam – 7 dienas, veselam – 14: Veselības ministrija nosaka jaunus izolācijas noteikumus

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Pāriet pie mediju bankasМолодой человек с кошкой на балконе многоквартирного дома в Москве
Молодой человек с кошкой на балконе многоквартирного дома в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc saīsināts izolācijas laiks slimniekiem bez simptomiem, kuri nav atbraukuši no "nedrošām" valstīm? Kādos gadījumos karantīna jāievēro arī ģimenes locekļiem un kādi darbinieki nevarēs atgriezties darbā tūlīt pēc izolācijas?

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Veselības ministrija mainījusi koronavīrusa pacientu izolācijas noteikumus, un tie izraisījuši zināmu sajukumu jautājumā par to, cik ilgi izolācija jāievēro cilvēkiem ar pozitīvu Covid-19 testu, cik – tiem, kuri atgriezušies no Covid-19 visvairāk skartajām valstīm, taču bez simptomiem un ar negatīvu testa rezultātu, vēsta Neatkarīgā

Напоминание о необходимости соблюдать социальную дистанцию в Via Jurmala Outlet Village - Sputnik Latvija
Ar diviem metriem nepietiek: noskaidrots drošs attālums aizsardzībai no Covid-19

VM skaidroja, ka ir starpība starp izolāciju un pašizolāciju. Stingra izolācija ir obligāta visiem Covid-19 pacientiem, turklāt neatkarīgi no tā, vai viņiem ir slimības simptomi vai nav. Ja Covid-19 pacientam ir slimības simptomi, viņam jāatrodas stingrā izolācijā vismaz 14 dienas, un ikdienas gaitās cilvēks var atgriezties, sākot no 14. dienas, ja vismaz trīs dienas nav slimības simptomu un to atļauj ārstējošais ārsts.

Jaunievedums nosaka: ja Covid-19 pacientam nav simptomu, viņam jāatrodas stingrā izolācijā vismaz septiņas dienas (jaunais noteikums) un ikdienas gaitās viņš varētu atgriezties pēc šīm septiņām dienām, ja to atļauj ārsts. Abu pacientu grupu mājiniekiem, ja viņi ir noteikti kā saslimušā kontaktpersonas, ir jāievēro 14 dienu karantīna.

Savukārt pašizolācija attiecas uz cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm. Viņiem 14 dienas ir jāpavada pašizolācijā. Ikdienas gaitas šie cilvēki var atsākt pēc 14 dienām, un mājinieki visu šo laiku var turpināt ierastās gaitas. VM akcentēja, ka pašizolācijas laikā var palikt dzīvoklī kopā ar tuviniekiem, tomēr eksperti iesaka pašizolēties vienatnē, lai pasargātu no saslimšanas riska tuvākos, tomēr tas nav obligāts pašizolācijas noteikums.

VM lēmums raisīja jautājumu: kā tā, jo personām, kuras atbrauc no "nedrošām" ārvalstīm, ir jāievēro 14 dienu pašizolācija, bet Covid-19 pacients ar apstiprinātu slimības diagnozi var beigt izolēties jau pēc septiņām dienām?

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Krievijas pieredzi vakcīnas pret Covid-19 izveidošanā pēta vairāk nekā desmit valstīs

Resors paskaidroja: "Attiecībā uz personām, kurām ir jāievēro pašizolācija, jo būts citās valstīs ar augstu saslimšanas līmeni, situācija nav mainījusies - atgriežoties Latvijā ir jāievēro 14 dienu pašizolācija." Katrai infekcijas slimībai, arī Covid-19, ir inkubācijas periods. Tas ir laiks no saskares brīža ar infekcijas ierosinātāju līdz brīdim, kamēr pats cilvēks kļūst infekciozs citiem. Šajā laikā infekcijas ierosinātājs organismā vairojas un izraisa Covid-19 slimību.

"Cilvēks, kurš ieradies no valsts ar augstu Covid-19 saslimstības rādītāju, ir bijis paaugstinātas inficēšanās apstākļos, tādēļ piesardzības dēļ tiek pieņemts, ka šis cilvēks atrodas Covid-19 inkubācijas periodā, kas ir no divām līdz 14 dienām. Tā kā nav zināms, kad cilvēks varēja saskarties ar koronavīrusu, pastāv risks, ka cilvēks var kļūt infekciozs jebkurā brīdī divu nedēļu laikā," stāsta VM speciāliste Anna Strapcāne.

"Arī ja cilvēks pirmajās dienās ir veicis Covid-19 testu un tas ir bijis negatīvs, slimība var parādīties vēlāk, piemēram, astotajā dienā. Persona var saslimt tik vieglā formā, ka slimības pazīmes pat neievēro, līdz ar to pēc iespējas jāsamazina risks, ka cilvēks var inficēt citus," viņa norādīja. Pēc tāda paša principa pašizolācija ir noteikta arī daudzās citās valstīs.

Taču cilvēkam ar pozitīvu Covid-19 testa rezultātu inkubācijas periods jau ir pagājis. Cilvēka organismā vīruss ir savairojies, organisms ir sācis izstrādāt antivielas, un sākas atbrīvošanās no vīrusa. Palielinoties antivielu apjomam organismā un cilvēkam atveseļojoties, vīrusu apjoms organismā samazinās, līdz Covid-19 pacients vairs nav infekciozs - tātad vairs nevar inficēt citus.

Сотрудник медицинской службы аэропорта Шереметьево проводит экспресс-тестирование на COVID-19 для пассажиров системой EMG - Sputnik Latvija
PVO: Covid-19 ir ietekmējis miljoniem cilvēku psihi

"Pētījumi ir parādījuši ‒ ja cilvēkam nav slimību pazīmju, šis process ilgst apmēram nedēļu un septītajā dienā cilvēks vairs nav infekciozs, tādēļ pēc septiņām dienām var pārtraukt stingro izolāciju ar ārsta lēmumu," norādīja A. Strapcāne.

Ja pacientam ir slimības pazīmes, lielākā daļa cilvēku vairs nav infekciozi pēc divām nedēļām, kad ir izzudušas akūtās slimības pazīmes, tādēļ šie Covid-19 pacienti stingro izolāciju var pārtraukt 14. dienā, ja trīs dienas nav slimības pazīmju.

Tiesa, dažos gadījumos pēc mājās izslimota Covid-19 būs jāpaliek izolācijā ilgāk. Runa ir par ārstniecības personām, sociālo aprūpes centru darbiniekiem, kā arī izglītības iestāžu darbiniekiem, kuri strādā tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem. Viņi pārtraukt stingro izolāciju varēs pēc tādas pašas shēmas kā citi, bet darbā atgriezties nedēļu vēlāk.

Ziņu lente
0