Lietuvas ārlietu ministrs vīlies par ES sankciju mērogu pret Baltkrieviju

© AFP 2023 / Ilmars ZNOTINSМинистр иностранных дел Литвы Линас Линкявичюс
Министр иностранных дел Литвы Линас Линкявичюс  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš kļuva zināms, ka Eiropas Savienības valstis gatavojas saskaņot sankciju sarakstu, kurā iekļautas 20 amatpersonas.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Lietuva cerēja, ka Eiropas Savienības sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām būs vērienīgākas, paziņoja valsts ārlietu ministrs Lins Linkēvičs, vēsta Sputnik Lietuva.

Politiķis apgalvoja, ka ES valstis panākušas principiālu vienošanos par sankciju pirmo paketi pret personām, kas atbildīgas par "prezidenta vēlēšanu falsifikāciju" Baltkrievijā un vardarbību pret prostestu dalībniekiem.

"Pagaidām ir grūti teikt, cik garš būs šis saraksts, taču, šķiet, pirmajā posmā tas nebūs tāds, ar kādu es rēķinājos," Linkēviča teikto citēja TASS.

Pie tam Lietuvas ministrs atzīmēja: pats galvenais ir tas, ka ES izdevies vienoties par sankcijām pret Baltkrieviju.

"Tās nav beigas, viss būs atkarīgs no situācijas," viņš akcentēja.

Piektdien Eiropas diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels paziņoja, ka ES valstis gatavojas sastādīt saraktstu no 20 cilvēkiem, kas nākotnē varētu paplašināties. Par to politiķis pastāstīja preses konderencē pēc ES dalībvalstu ārlietu ministru neformālās tikšanās Berlīnē. Uz jautājumu, vai sankciju sarakstā tiks iekļauts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, Borels neatbildēja.

Обращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов - Sputnik Latvija
Lukašenko paziņoja par "diplomātisko slaktiņu" pret Baltkrieviju

Faktiski kopš paša protestu sākuma Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām 9. augustā oficiālā Viļņa aktīvi un atklāti atbalsta Baltkrievijas opozīciju. Tāpat dienu pēc vēlēšanām Lietuvā ieradās Baltkrievijas prezidenta ekskandidāte Svetlana Tihanovska. Pēc tam viņa ne vienu reizi vien nāca klajā ar aicinājumiem turpināt miermīlīgus protestus un akcijas Baltkrievijā.

Lietuvas politiķi sastādījuši arī paši savu sankciju sarakstu, kurā iekļautas 32 Baltkrievijas amatpersonas, taču vēlāk to paplašināja līdz 118 personām. Tajā iekļauts arī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Patlaban dokuments tiek saskaņots.

Virkne ekspertu atzīmēja, ka Lietuva ir viena no ES valstīm, kas aktīvi iejaucas Baltkrievijas lietās. Vairāki analītiķi novērtēja, ka Baltijas valsts izveidojusi veselu bāzi kaimiņvalsts suverenitātes graušanai. Jāpiebilst, ka pēc Starptautiskās krievvalodīgo advokātu asociācijas viceprezidenta Mihaila Joffes domām, tamlīdzīgu spiedienu no Lietuvas puses pamudinājušas ASV.

Ziņu lente
0