Politika

Lukašenko paziņoja par "diplomātisko slaktiņu" pret Baltkrieviju

© Photo БелТА / Pāriet pie mediju bankasОбращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов
Обращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Lukašenko apsūdzēja kaimiņvalstis par iejaukšanos Baltkrievijas iekšlietās, bet konkrēti Poliju – teritoriālajās pretenzijās.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Pret Baltkrieviju tiek rosināta "diplomātiska kautuve", paziņoja prezidents Aleksandrs Lukašenko. Tāpat viņš apsūdzēja dažus "nestabilos" kaimiņus par iejaukšanos Baltkrievijas iekšlietās, savukārt Poliju – teritoriālajās pretenzijās uz Grodņas apgabalu, vēsta aģentūra Belta.

Ceturtdien, 27. augustā, Lukašenko aizvadīja sanāksmi par Rūpniecības ministrijas svarīgāko organizāciju attīstību.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Putins par notikumiem Baltkrievijā: nav nepieciešamības kaut ko slēpt

Tikšanās laikā Baltkrievijas vadītājs paziņoja, ka ārzemju valstis valstī ilgstošo protestu fonā izvērtuši attiecībā pret Minsku īstu "diplomātisko kautuvi".

"Mēs šodien redzam acīmredzamu noteiktu hibrīdā, teiksim tieši, kara posmu pret Baltkrieviju. Kā tad savādāk lai to sauc? Mediji un informācijas nozare ir izbrīnīta ar šo cīņu, karojošo pušu karu. Diplomātiskā kautuve pret mums ir sākusies arī visaugstākajā līmenī," sacīja prezidents.

Viņš atzīmēja, ka daži "nestabilie Baltkrievijas kaimiņi" atklāti paziņo par savu pozīciju saistībā ar atkārtotām prezidenta vēlēšanām, kā arī iejaucas valsts iekšlietās, sākot spiest uz valsti, sacīja Lukašenko.

Tāpat Baltkrievijas līderis apsūdzēja Poliju teritoriālajās pretenzijās uz Grodņas apgabalu. "Jūs redzat šos paziņojumus par to, ka, ja Baltkrievija izjuks, tad Grodņas apgabals aties Polijai. Viņi par to jau atklāti runā, guļ un redz. Nekas viņiem šajā ziņā neizdosies, to es zinu noteikti," sacīja Lukašenko.

Viņš atzīmēja, ka Baltkrievija šobrīd ir spiesta tērēt milzīgu naudu, lai stabilizētu situāciju pie rietumu robežām.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: tikšanās Lietuvā parādīja, kas ir Baltkrievijas notikumu pasūtītājs

Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, trīs cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņu un pielietot spēka metodes.

Pagājušajā nedēļā, 19. augustā, notika Eiropas Savienības Padomes ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apsprieda situāciju Baltkrievijā. Samita noslēgumā Eiropas Savienības Padomes vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka ES neatzīst prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurus paziņoja Baltkrievijas varasiestādes. Tāpat viņš uzsvēra, ka ES ieviesīs sankcijas pret "ievērojamu skaitu to cilvēku, kas ir atbildīgi par vardarbību republikā un falsifikāciju vēlēšanās". Šajā sarakstā var iekļūt arī pats ievēlētais prezidents Lukašenko.

Sankciju jautājumu ES ārlietu ministri plānoja apspriest ceturtdien Berlīnē neformālas divu dienu tikšanās laikā.

Ziņu lente
0