"Zemākais punkts krīzē ir aiz muguras": kad ekonomika atgriezīsies pirmskrīzes līmenī

© REUTERS / Ints KalninsГлава Банка Латвии Мартиньш Казакс
Глава Банка Латвии Мартиньш Казакс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas prezidents paskaidroja, kāpēc ekonomikas izaugsme valstī jau ir atsākusies, un prognozēja, kad tautsaimniecība atkal panāks pirmskrīzes līmeni.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik.  Zemākais punkts Covid-19 krīzē Latvijas ekonomikā ir aiz muguras, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundēs" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Zemākais punkts ekonomikā ir jau aiz muguras – ekonomikā ir atsākusies izaugsme," teica Kazāks.

Viņš piebilda, ka ne būs ne visi sektori atgūstas vienmērīgi: vieni - ātrāk, cits – lēnāk, dažviet atgūšanās nav sākusies.

Kazāks konstatēja, ka pozitīvas tendences Latvijas ekonomikā bija iespējams, jo Covid-19 izplatība līdz šim ir bijusi samērā neliela.

"Protams, ja pasaulē, ja mūsu galvenajos eksporta tirgos atkal sāksies būtisks kritums, tad ekonomika piebremzēsies," paskaidroja Latvijas Bankas prezidents.

Pie tam viņš akcentēja, ka Covid-19 epopeja vēl nav beigusies.

Глава Банка Латвии Мартиньш Казакс - Sputnik Latvija
Kazāks: šo krīzi Latvija pārdzīvo, kā pieaugušais - ar savu maku

"Neviens nezina, kas notiks turpmāk pasaulē, bet pašreizējā brīdī zemākais punkts ir aiz muguras," konstatēja Kazāks.

Viņš prognozēja, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad trešajā un ceturtajā ceturksnī pieaugs salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, bet pandēmijas radīto lejupslīdi, domājams, izdosies kompensēt 2021. gada beigās vai 2022. gadā.

"Paldies sabiedrībai par tomēr samērā atbildīgu rīcību Covid-19 laikā, jo īpaši liels paldies veselības nozarē strādājošajiem. Tikai šo divu iemeslu dēļ Latvijas ekonomika jūtas samērā labi – saslimstība bijusi samērā neliela, tāpēc arī Covid-19 izplatība birojos, rūpnīcās ir bijusi neliela un uzņēmumi ir spējuši turpināt strādāt," sacīja Kazāks.

Ziņu lente
0