Pierādiet vai atvainojieties: KF atbildēja uz Lietuvas ĀM vadītāja vārdiem par Navaļniju

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasА. Навальный госпитализирован в реанимацию в Омске
А. Навальный госпитализирован в реанимацию в Омске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs nācis klajā ar provokatīvu izteikumu jautājumā par Alekseja Navaļnija veselības stāvokli.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Krievijas vēstniecība Lietuvā uzskata, ka Baltijas valsts ārlietu ministrs Lins Linkēvičs pārkāpis robežas savos izteikumos, kas veltīti Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija toksiskās saindēšanās gadījumam.

Lietuvas politiķis savā lapā Twitter apgalvoja, ka Kremlis it kā cenšoties dzēst pēdas un neļauj Navaļnijam doties uz Vāciju, lai saņemtu tur veselības aprūpi.

"Atkārtosim, ka Lietuvas ārlietu ministra gandrīz ikdienišķās replikas un izteikumi, kas tieši vai netieši skar Krieviju, mūsu valstī jau sen nevienu vairs nepārsteidz, tajās pārsvaru gūst sasteigtība, aizpriedumi un negatīvs noskaņojums.

Taču savā publiskajā ziņā par Krievijas pilsoņa A.Navaļnija veselības stāvokli L.Linkēvičs ir pārkāpis pieļautās robežas. Lietuvas diplomātijas vadītājs, atļaujoties tik aizvainojošus pieņēmumus, ka valdība "tīšām vilcinot laiku"... "tipisks piemērs tam, kāda ir Kremļa attieksme pret cilvēka dzīvi"... "mēģinājums dzēst pēdas", acīmredzot, saprot, ka tamlīdzīgas apsūdzības prasa pierādījumus vai atvainošanos," teikts Krievijas diplomātiskās misijas lapā Facebook.

20. augustā lidmašīna, kurā Navaļnijs devās no Tomskas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Omskā tāpēc, ka opozicionāram kļuva slikti. Viņš tika nogādāts ātrās palīdzības slimnīcā, un reģionālā Veselības ministrija informēja, ka pacients atrodas reanimācijā. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša iepriekš izteica pieņēmumu, ka Navaļnijam ir toksiska saindēšanās. Slimnīcā pastāstīja, ka saindēšanās ir tikai viens no iespējamajiem politiķa stāvokļa iemesliem un slimnīcā viņš saņem visu nepieciešamo palīdzību, tomēr atrodas komā.

Omskas ātrās medicīniskās palīdzības slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Anatolijs Kaļiņičenko piektdien paziņoja, ka veiktie izmeklējumi nav fiksējuši indes un to pēdas pacienta asinīs vai urīnā. Vēlāk slimnīcas galvenais ārsts pastāstīja žurnālistiem, ka par galveno darba diagnozi uzskata vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasu cukura satura krišanos asinīs.

Navaļnija sieva Jūlija vērsās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu atļaut viņas dzīvesbiedra transportēšanu uz Vāciju – par to liecina viņas vēstule, kuras kopiju politiķa preses sekretāre publicēja sociālajā tīklā Twitter.

"Oficiāli vēršos pie jums (pie V.Putina – red.) ar prasību atļaut Alekseja Anatoļjeviča Navaļnija transportēšanu uz Vācijas Federatīvo Republiku," teikts viņas vēstulē.

Iepriekš Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlis nesaskata nekādus šķēršļus Navaļnija transportēšanai uz ārzemēm, izņemot mediķu lēmumu. Jautājums par Navaļnija sūtīšanu uz ārvalstīm ir tikai viņa ārstējošā ārsta kompetencē, piebilda Peskovs.

Omskas slimnīcas galvenais ārsts Murahovskis atgādināja, ka spiediena maiņa lidmašīnas pacelšanās laikā apdraud Navaļnija dzīvību, jo iepriekš tieši pacelšanās laikā viņa stāvoklis krasi pasliktinājies. Murahovskis atzīmēja, ka šī iemesla dēļ ārstu konsilijs secinājis: patlaban aviopārlidojums var apdraudēt pacienta dzīvību.

21. augustā Omskas slimnīcā pēc Krievijas ielūguma ieradās vācu mediķi, kuri iepazīsies ar pacienta stāvokli un izmeklējumu rezultātiem.

Ziņu lente
0