Uz telekanālu Viasat History apvainojās raidījuma par Cukura nogalināšanu dēļ

CC0 / wikipedia / Гербертс Цукурс
Гербертс Цукурс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seriāls "Nacistu mednieki" negaidīti piesaistījis nacionāli norūpējušās publikas uzmanību, kura saskatīja tajā melu izplatīšanu par "latviešu nacistu" Herbertu Cukuru.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Telekanālu Viasat History izkritizēja par dokumentālā seriāla "Nacistu mednieki" (2009) translāciju.

Viena no mini seriāla epizodēm, kurš stāsta par nacistu noziegumiem, ir veltīts Herbertam Cukuram – pazīstamākajam valsts aviatoram, kurš vācu okupācijas laikā iestājās par brīvprātīgo sākumā palīgpolicijā, bet pēc tam Arāja slepkavu komandā, kura piedalījās Latvijas ebreju masveida slepkavošanā Rīgas geto un Rumbulā.

Tomēr šādai pozīcijai, izrādās, piekrīt nebūt ne visi. Tā, Dainis Liepiņš (bijušais Ozolnieku novada mērs – red. piez.) aicināja padomāt par to, lai sodītu telekanālu Viasat History par melu izplatīšanu.

​​"​Visumā interesantajā Viasat History kanālā vakar rādīja Mossad slepkavu propagandas filmu, kurā tie dižojās ar gļēvā veidā paveikto ​"Latvijas nacista​"​ un ​"​30000 ebreju bendes​"​ Herberta Cukura noslepkavošanu. Vai par šādu melu izplatīšanu NEPLP nevajadzētu sodīt Viasat History īpašniekus?" uzdod jautājumu Liepiņš.

​​"​​Sagribēji gan. Mūsu NEPLP vērsīsies pret Viasat History? Žīdu jautājumā?!"​ sarkastiski atbild Dainim viena no aktīvākajām Cukura aizstāvēm, nacionālpatriote un publiciste Elita Veidemane.

​"Piekrītu. Es gan izturēju tikai pirmās 10 minūtes," atbalsta autoru Sandis.

Tiesa, bija arī citi viedokļi.

​​"​Nu ir jau ir gan jau jūsu Cukurs ​"​fašist​"​, ne jau par velti šo nogāza. Jautājums cik nošāva un kur un kā, bet Mossad arī šādiem tādiem pakaļ nedzinās, nebūtu resursu visus nacistu mašinērijā strādājošos šaut," uzskata Armands.

​​"​​Tevi nemaz nemulsina fakts, ka Cukuru netiesāja, bet pa kluso noslepkavoja?"​ pauž sašutumu Chiulju Pussala.

​"Bet protams fakts kā tāds, ka nebija tiesas tagad kož ebrejiem pakaļā. Es neesmu pētījis jau, bet viņi saka, ka ir ļoti daudz liecību no izdzīvojušajiem, ka viņš tur bija un komandēja šāvējus," skaidro savu pozīciju Armands.

Atgādināsim, ka neilgi pirms kara beigām Cukurs pameta Latviju un aizbrauca uz Franciju, kur viņu arestēja briti, taču atbrīvoja, jo netika atpazīts kā noziedznieks. Ar sievu Mildu un dēliem Herbertu un Gunāru viņš apmetās uz dzīvi Brazīlijā, kur atvēra vasaras skolu un ekskursiju biroju.

Здание Национальной библиотеки и Каменный мост - Sputnik Latvija
Latvija par nodokļu maksātāju naudu publicē nacistiskā noziedznieka grāmatu

1965. gadā Urugvajā viņu nogalināja Izraēlas specdienesta "Mossad" aģenti. Saskaņā ar Izraēlas specdienesta oficiālo versiju, Cukuru izsekoja brīnumainā kārtā izdzīvojušais Latvijas ebrejs, kurš Rīgas geto pazaudēja visu savu ģimeni.

2006. gadā tika ierosināta krimināllieta pēc Cukura iespējamās dalības fakta ebreju iznīcināšanā. Izmeklēšana notika pēc Latvijas Krimināllikuma 71. panta - "genocīds", taču pēc gandrīz 13 gadiem izrādījās slēgta nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Izmeklēšanai iesniegtajiem pierādījumiem nav juridiska spēka, nolēma Latvijas prokuratūrā, savukārt nopratināt lieciniekus nav iespējams, jo viņi vairs nav starp dzīvajiem.

2019. gada maija sākumā Latvijas Ebreju drudžu un kopienu padome un cietušie vērsās pie ģenerālprokurora ar lūgumu atjaunot kriminālprocesu par Cukura noziegumiem, norādot, ka ir jauni būtiski apstākļi, kuri prokuratūrai iepriekš nebija zināmi.

2019. gada septembrī Latvijas Ģenerālprokuratūra atjaunoja pirmstiesas izmeklēšanu Herberta Cukura lietā.

Ziņu lente
0