Politika

Lembergs pārsūdzēja ASV sankcijas, kuras pret viņu ieviesa pēc "Magņitska likuma"

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSПолитик Айварс Лембергс
Политик  Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns pastāstīja par Ventspils mēra Aivara Lemberga prasību ASV, Kolumbijas štata tiesā, kurā lūdz atcelt OFAC sankcijas, kuras pret viņu tika ieviestas pērnā gada decembrī.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Ventspils mērs Aivars Lembergs ASV tieša pārsūdzēja sankcijas, kuras pret viņu pērn ieviesa ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles pārvalde (OFAC) uz tā saucamā Magņitska likuma pamata, paziņoja Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija).

Viņš apstiprināja, ka 11. augustā Lembergs iesniedza prasību Kolumbijas štata tiesā, kurā lūdz atcelt OFAC sankcijas.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Tiesa atstādināja advokātu Meroni no Lemberga arestētās mantas glabāšanas

"Tieslietu ministrija saņēmusi apliecinājumu, ka šāda prasība ir iesniegta, bet jocīgs ir fakts, ka šajā pārsūdzībā vaina par sankciju piemērošanu tiek attiecināta uz tieslietu ministru Jāni Bordānu un Jauno konservatīvo partiju, kuri mēģina šādi izrēķināties ar Lembergu," sacīja Bordāns.

Atgādināsim, ka 2019. gada 9. decembrī OFAC uz tā saucamā Magņitska likuma pamata ieviesa sankcijas pret virkni personu un organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, kuru skaitā tika iekļauts Lembergs un četras ar viņu saistītas organizācijas: Biznesa attīstības asociācija, Latvijas Tranzīta biznesa asociācija, Ventspils Brīvosta un Ventspils attīstības aģentūra.

"Pret Latvijas oligarhu Aivaru Lembergu vērstas sankcijas par to, ka, būdams ārvalstnieks, viņš iekļauts sarakstā kā amatpersona vai bijusī amatpersona, kura atbildīga vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā, tajā skaitā valsts mantas piesavināšanās, korupcijā, kas saistīta ar publiskiem iepirkumiem vai kukuļošanu," teikts ASV Finanšu ministrijas paziņojumā.

Dokumentā precizēts, ka šis solis uzsver ASV apņēmību saukt pie atbildības korumpētos oligarhus par viņu darbībām pret svarīgu sabiedroto Eiropā.

Рыбаки в порту Лиепаи. - Sputnik Latvija
Liepājas mērs: lai valsts iedod 150 miljonus eiro ostai, un tad jau maina pārvaldes formu

Nākamajā dienā Lembergs pameta ostas valdi, paziņojot, ka nevēlas traucēt tās darbam. Taču Latvijas valdība paziņoja par nepieciešamību pārņemt valsts kontrolē Ventspils ostu, kā arī Rīgas Brīvostu. Saeima operatīvi atbalstīja grozījumus, kuri ļāva veikt reorganizāciju ostu valdes struktūrā. Uzreiz pēc nacionalizācijas Ventspils osta tika svītrota no sankciju saraksta.

Lembergs pēc sankciju ieviešanas paziņoja, ka negrasās padoties un reaģēs uz rupju šantāžu, kas, pēc viņa sacītā, ir ASV sankciju ieviešana pret viņu. Par sankciju spiediena iniciatoriem viņš nosauca Latvijas tieslietu ministru Jāni Bordānu, republikas ĀM vadītāju Edgaru Rinkēviču un premjerministru Krišjāni Kariņu.

"Tas ir parasts politiskās cīņas paņēmiens. Bordāns, Rinkēvičs un Kariņš (būdams ASV pilsonis) izmanto savus privātos sakarus un valsts statusu, lai iznīcinātu mani kā politisko konkurentu," teica Lembergs.

Ziņu lente
0