Zinātnieki izdomājuši, kā no kūdras izveidot inovatīvu minerālmēslojumu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasДобыча и переработка торфа.
Добыча и переработка торфа. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zinātnieki izstrādā tehnoloģiju, kura ļaus pārvērst kūdru šķidrumā, pēc kā ar to varēs izsmidzināt lauksaimniecības zemes.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) speciālisti strādā pie inovatīva minerālmēslojuma, vēsta Rus.lsm.lv.

RTU pētniece Kristīne Irtiševa pastāstīja, kas ir šis inovatīvais minerālmēslojums. Pēc viņas sacītā, jauno augsnes uzlabotāju ražos no kūdras.

Šķidrā kūdra

Latvijā ir daudz kūdras. Zemnieki un mazdārziņu saimnieki izmanto to minerālmēslojuma kārtā, taču neapstrādātā veidā.

Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Naudas ES piešķīra vairāk, bet samaksās mazāk: Latvijas zemniekiem atkal nepaveicās

Savukārt RTU izdomāja, kā kūdru padarīt par ērtāku minerālmēslojumu, pārvēršot to šķidrumā. Kūdru maisa ar ūdeni līdz brīdim, kamēr neiegūs šķidru ekstraktu. Tālāk no tā atdala dažādas daļiņas, paskaidroja Irtiševa.

Pēc zinātnieku ieceres, ar šķidro kūdru varēs izsmidzināt laukus ražīguma veicināšanai.

Inovatīvā minerālmēslojuma izstrāde notiek sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Drīzumā Latvija zemnieki jau spēs izmēģināt šķidro kūdru uz savām lauksaimniecības zemēm.

Irtiševa norāda, ka viņai ir jāiegūst zinātniski pierādījumi izstrādājuma efektivitātei. Un pēc tam produktu izlaidīs tirgū.

Superpodi

Iepriekš ziņots, ka Latvijas Universitātē zinātnieki izstrādājuši inovatīvus stādu podus.

Puķes kopā ar stādu podu varēs uzreiz pārcelt gruntē, nepārstādot. Apkārtējai videi šāds pods, kas tiek ierakts zemē, nenodarīs nekādu kaitējumu.

Tehnoloģijas pamatā tika likts sapropelis. Tie ir vairāku slāņu nogulsnējumi, kuri uzkrājas saldūdens ūdenstilpju dibenā augu un dzīvnieku atlieku sadalīšanās rezultātā.

Ja izstrādes testēšana noritēs veiksmīgi, tad Latvijas iedzīvotāji varēs iegūt šādus minerālmēslojuma podus jau 2021. gada pavasarī. Tas nozīmē, ka varēs atteikties no plastmasas podiem, kuri kaitē dabai.

Ziņu lente
0