Politika

ES "anulēja" vēlēšanu rezultātus Baltkrievijā un ir gatava "pavadīt mierīgu varas pāreju"

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Европейского союза
Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība atteicās atzīt vēlēšanu rezultātus Baltkrievijas Republikā un grasās ieviest bargas sankcijas.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Trešdien, 19. augustā, notika Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apsprieda situāciju Baltkrievijā.

Pirms samita par Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska aicināja Eiropas līderus neatzīt "šo falsificēto" vēlēšanu rezultātus valstī.

Мирная акция протеста в Беларуси - Sputnik Latvija
Rinkēvičs: Latvija nevar atzīt Tihanovskas uzvaru vēlēšanās Baltkrievijā

Un, kā vēsta RIA Novosti, Eiropas Savienības Padomes vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka ES neatzīs prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurus paziņoja Baltkrievijas varasiestādes. Saskaņā ar Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās uzvarējis Aleksandrs Lukašenko, iegūstot 80,1% balsu.

Tāpat Eiropas Savienības Padomes vadītājs uzsvēra, ka ES ieviesīs sankcijas pret "ievērojamu skaitu to cilvēku, kas ir atbildīgi par vardarbību republikā un falsifikāciju vēlēšanās". Šajā sarakstā var iekļūt arī pats ievēlētais prezidents Lukašenko.

Mišels paziņoja, ka Eiropas Savienība ir gatava "pavadīt mierīgu varas pāreju" Baltkrievijā un aicināja Minsku rast nevardarbīgu izeju no radušās situācijas.

Protesti Baltkrievijā

Baltkrievijā turpinās protesta akcijas pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām.

Кресло в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Mēs varam pamācīt baltkrievu tautu, kā izputināt valsti: Saeimas debatēs par Baltkrieviju

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, divi cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņu un pielietot spēka metodes.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva 10,1% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus un paziņoja par koordinācijas padomes izveidošanu varas nodošanas nodrošināšanai.

Ziņu lente
0