Viedoklis

Atkal Sputnik, atkal skaudība. Kāpēc Rietumi nepriecājas par Krievijas vakcīnu?

© Sputnik / AFK Sistema / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе "Биннофарм"
Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācijā, kad visa pasaule gaida vakcīnas pret koronavīrusu izveidošanu, paziņojumi par to, ka tā beidzot ir parādījusies, nevienu nepriecē. Jo tā parādījās Krievijā.

Visa pasaule jau pusgadu gaida vakcīnu, kas palīdzēs apturēt koronavīrusa pandēmiju. Liekas, ka šāda preparāta izveidošanai ir jākļūst ne vien par zinātnisko sensāciju, bet arī par starptautiskiem svētkiem, norāda radio Sputnik autore Marija Smirnova.

Российские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола - Sputnik Latvija
PVO tehniskie eksperti sniedza vērtējumu Krievijā reģistrētajai vakcīnai pret Covid-19

Taču, kā jau jebkura cita nozare, kurā var sacensties, vakcīnas sacīkstes pārtapa veidā, kā pamērīties spēkos un autoritātē. Tāpēc, kad Krievija paziņoja, ka tai jau gandrīz viss ir gatavs, neviens nenopriecājās, raksta komentētājs Stīvens Bjurani britu izdevumā The Guardian.

Taču viņš raksta to nevis tāpēc, lai apelētu pie kāda saprāta, bet gan, acīmredzot, lai vairāk nolietu mūsu valsti ar mēsliem. "Pirms mēs sākam kritizēt šo nelabklājīgo valsti un izsmiet to zinātniskajā nozīmē analfabētisko līderi", autors piedāvā paskatīties uz to, ka arī rietumu līderi ne vienmēr izskatās spīdoši cīņā ar pandēmiju.

Nesaprotama iemesla pēc žurnālists, kurš sākumā izbrīnījās, ka neviens nepriecājas par vakcīnu "Sputnik V", pats dēvē paziņojumu par tās izveidošanu par karikatūru un neveiksmi.

Protams, Rietumos liekas, ka viss, ko dara Krievija, ir neveiksmīgi un pat bīstami. Kā viņi riskē lidot ar mūsu "Sojuz" kosmosā – atliek vien minēt.

Gamaleja vārdā nosauktajā centrā paziņoja, ka masveida vakcinācija sāksies jau pēc mēneša – šajā posmā potēs vairākus desmitus tūkstošus cilvēku.

Viena no Rietumu pretenzijām pret Krievijas vakcīnu ir tā, ka tā tika pārbaudīta uz pārāk maza cilvēku skaita. Vakcīnas pēcreģistrācijas pētījumi ilgs 4-6 mēnešus. Tomēr Lielbritānijā jau paziņojuši, ka Rietumi nepiešķirs atļauju Krievijas vakcīnai, jo pārāk maz zina par to.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Ārsts paskaidroja, kad varēs runāt par vakcīnas pret Covid-19 veiksmīgumu

Tikmēr, publikācijā zinātniskajā žurnālā jau ir gatava – varbūt, pēc publikācijas Rietumos spēs iepazīties ar visiem nepieciešamajiem datiem.

Tiesa, atzīt mūsu vakcīnu vai nē – tā ir katras valsts darīšana. Ja tas aizskar to nacionālo lepnumu, viņi var droši turpināt savus eksperimentus, kamēr mēs iziesim no pandēmijas.

Tomēr, kā paziņoja Krievijas Tiešo investīciju fondā, jau vairāk nekā 20 valstu interesējas par Krievijas "Sputnik V", fonds ir saņēmis vairāk nekā miljarda devu iegādes pieteikumus.

Ziņu lente
0