Politika

Donalds Tramps vēlas pirms vēlēšanām tikties ar Vladimiru Putinu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп во время встречи на полях саммита "Группы двадцати" в Осаке
Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп во время встречи на полях саммита Группы двадцати в Осаке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltais nams informēja, ka pirms prezidenta vēlēšanām novembrī ASV prezidents ieplānojis vairākas tikšanās ar pasaules valstu līderiem.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps informējis palīgus, ka pirms vēlēšanām novembrī vēlētos personīgi tikties ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz telekanālu NBC News.

Telekanāla sarunbiedri atklāja, ka prezidenta administrācija izskatījusi vairākus tikšanās vietas un laika variantus, tostarp – arī septembrī Ņujorkā. Baltais nams norāda, ka tikšanās mērķis ir informēt par progresu kodolbruņojuma kontroles vienošanās izstrādē.

ASV ierēdņi uzskata, ka abu valstu vadītāji varētu parakstīt vienošanās projektu par tālākajām pārrunām Līguma par stratēģiskā bruņojuma ierobežošanu (START) pagarināšanu.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Donalds Tramps informējis, ka ASV pārtrauc iejaukšanos svešos konfliktos

Telekanāla avoti norādīja: tas ļautu Trampam vēlēšanu priekšvakarā nodemonstrēt, ka viņš spēj vienoties par līgumu noslēgšanu.

Baltajā namā telekanālam NBC News pastāstīja, ka pirms vēlēšanām Tramps tiksies par pasaules valstu līderiem, taču neatklāja neko konkrētu par iespējām tikties ar Krievijas prezidentu.

Iepriekš Tramps paziņoja, ka neplāno atbalstīt Putina ierosināto ideju – organizēt ANO Drošības padomes locekļu videosamitu Irānas jautājumā. Politiķis konstatēja, ka šo tēmu gribētu atlikt pēc vēlēšanām.

16.-18. augustā Vīnē sācies kārtējais pārrunu raunds par bruņojuma ierobežošanu un citiem stratēģiskās stabilitātes jautājumiem starp Krievijas ārlietu ministra vietnieku Sergeju Rjabkovu un ASV speciālo pārstāvi bruņojuma kontroles jautājumos Maršalu Billingsliju.

Trešais Līgums par stratēģiskā bruņojuma ierobežošanu (NEW START) ir vienīgā spēkā esošā vienošanās Krievijas un ASV starpā, kas paredz bruņojuma ierobežošanu. Tā darbības termiņš beidzas 2021. gada 5. februāri. Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosināja pagarināt tā termiņu uz pieciem gadiem bez iepriekšējiem noteikumiem. ASV administrācija dažādos līmeņos uzsver, ka pārrunās jāiesaista Ķīna, lai izstrādātu jaunu trīspusēju kodolvienošanos starp Krieviju, Ķīnu un ASV. Pekina šo ideju noraida.

Putina un Trampa tikšanās

Vladimirs Putins un Donalds Tramps pirmo reizi tikās 2017. gada jūlijā G20 samita ietvaros Hamburgā. Toreiz viņu saruna ilga divas stundas. Tās gaitā viņi apsprieda situāciju Sīrijā, Ukrainā un Korejas pussalā, kā arī cīņu ar terorismu. Tā paša gada novembrī abu valstu vadītāji īsi aprunājās APEC samitā Danangā, Vjetnama.

2018. gada jūlijā Helsinkos notika divpusējs samits, ko Tramps vēlāk nosauca par vienu no labākajām sarunām, kādas viņam bijušas. Nākamā tikšanās bija plānota G20 samitā Buenosairesā novembrī, taču Tramps to atcēla pēc incidenta Kerčas šaurumā. Tomēr prezidenti īsi aprunājās foruma laikā. Pēdējo reizi viņi tikās G20 kārtējā samitā pērnā gada jūnijā Osakā.

Ziņu lente
0