Mēs maksājam Anglijai par papīru: Pabriks atzina, ka ārkārtas situācijā pietrūks degvielas

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasРезервуары для хранения нефтепродуктов
Резервуары для хранения нефтепродуктов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija 60% stratēģisko degvielas rezervju glabā savā teritorijā, vē 40% - citās ES valstīs.

RĪGA, 7. augusts – Sputnik. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks atzina: valsts maksā par papīru, kurā rakstīts, ka tai ir stratēģiskās degvielas rezerves, taču krīzes situācijā, iespējams, neizdosies tās izmantot: tās glabājas "Anglijā, Holandē vai kaut kur citur".

"Mēs esam maksājuši par to, ka mums ir papīrs, ka kaut kur Anglijā, Holandē vai kaut kur citur it kā glabājas Latvijas degvielas rezerves, kuras krīzes situācijā mums varētu piegādāt. Mēs esam "alojušies" un paši sevi mānījuši, jo šādu degvielu krīzes situācijā mēs sev piegādāt nespēsim," Pabriks pastāstīja RīgaTV 24 ēterā.

Церемония смены американского контингента - Sputnik Latvija
Tas nebūs lēti: Latvija pacīnīsies par ASV karavīru uzņemšanu

Ministrs aicināja glabāt Latvijas teritorijā, ja ne 100%, tad vismaz 70-80% degvielas rezerves. Patlaban Ekonomikas ministrija strādā pie attiecīgajiem dokumentiem. Ar ko būs noslēgts līgums, nav zināms.

"Tā būs reāla atbilde jebkurai krīzei, jo mēs paši uz vietas degvielu neražojam, mums būs degviela gan tautsaimniecībai, gan bruņotajiem spēkiem un mēs beigsim maksāt naudu par to kā nav," teica Pabriks.

Vēl vairāk, Ministru kabinetā pieņemts lēmums, ka katrai valsts ministrijai ir jāiesniedz saraksts ar precēm, kas viņuprāt krīžu gadījumā valstij būtu jāuzglabā, pastāstīja Pabriks.

"Mums šis saraksts ir un mēs mēģināsim rūpēties par to, lai valstij būtu līdzekļi par ko to visu sagādāt, ja nāktu dažāda veida krīzes," secināja ministrs.

Naftas produktu (dīzeļdegvielas un benzīna) rezervju radīšanai un uzturēšanai valsts tērē apmēram 14 miljonus eiro gadā. Tāda ir Eiropas Savienības prasība: visām dalībvalstīm jābūt rezervē tādam naftas produktu daudzumam, lai tās varētu nodrošināt iekšējo patēriņu 90 dienu laikā.

Американские военные передают привет - Sputnik Latvija
Eksperts izskaidroja, kādēļ Latvijas varasiestādes biedē iedzīvotājus ar karu

Patlaban Latvija iepērk šo pakalpojumu privātos uzņēmumos. Valsts stratēģiskās degvielas rezerves, kas var ievajadzēties krīzes situācijā, glabājas deviņu uzņēmumu bāzēs: Pirmais, Circle K Latvia, RDZ Energy, Ventbunkers, Okseta, Baltic Petroleum, Vitol, Gunvor un Mercuria Energy Trading. Līgumi ar šiem uzņēmumiem beidzas šogad.

Iepriekš vēstīts, ka Latvija varētu uzbūvēt lielu naftas bāzi valsts stratēģiskās degvielas rezerves glabāšanai. Tā varētu izmaksāt aptuveni 160 miljonus eiro. Viena no vietām, kur būtu iespējams glabāt stratēģisko degvielas rezervi, ir kara aerodroms Lielvārdē.

Ziņu lente
0