Pietiek to paciest! Iedzīvotāji sadumpojušies pret ierēdņiem reprezentācijas izdevumu dēļ

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji ir neapmierināti ar to, ka nodokļu maksātāju nauda aiziet amatpersonu reprezentācijas izdevumu apmaksai, bieži vien nepamatoti un kā pastāvīga piemaksa ikmēneša algai.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv uzsākta parakstu vākšana par to, lai ierobežotu ierēdņu reprezentācijas izdevumus, kuri sastāda 1000 eiro mēnesī, raksta jauns.lv.

Petīcijas anotācijā norādīts, ka neskatoties uz koronavīrusa pandēmiju un valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, kad visi pārgāja pie attālināta darba režīma, ierēdņiem tika saglabātas izmaksas par reprezentācijas izdevumiem 1000 eiro apmērā.

Pēc parakstu vākšanas iniciatoru domām, ir jānosaka ierēdņu reprezentācijas izdevumu limits atbilstoši amatpersonu līmenim. Turklāt izdevumiem ir jābūt apmaksātiem pēc fakta, jābūt pievienotiem čekiem, kvītīm un citiem oficiāliem dokumentiem.

"Tas nedrīkst būt konstants maksājums," teikts tekstā.

Праздничный вечер - Sputnik Latvija
Patriotisma labad miljons eiro algām un korporatīviem: Latvija rūpējas par ierēdņiem

Pēc petīcijas autoru domām, šāds solis palīdzēs ietaupīt naudu budžetā, kā arī veicinās sabiedrības uzticību varas iestādēm.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka vairums Saeimas deputātu 2020. gada 23. aprīlī noraidīja piedāvājumu vismaz uz laiku Covid-19 krīzes dēļ atteikties no reprezentācijas izdevumiem. Piedāvājumu izskatīšanai iesniedza Saeimas opozīcija.

Ikmēneša piemaksas par reprezentācijas izdevumiem pienākas Saeimas priekšsēdētājam, premjeram un visiem ministriem kopš 2016. gada. Piemaksu apmērs tiek aprēķināts atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam. Tā, ikmēneša Saeimas priekšsēdētāja izdevumi nedrīkst pārsniegt 95%, premjerministra izdevumi – 95%, ministru izdevumi – 90% no noteiktās reprezentācijas izdevumu normas, kuri ir paredzēti valsts budžetā. Piecu gadu laikā šie izdevumi ierēdņiem palielinājās aptuveni par 31% – no nedaudz nekā 800 eiro līdz aptuveni 1100 eiro mēnesī.

Šogad katru mēnesi valsts prezidents reprezentācijas izdevumiem saņem 1192 eiro, Saeimas spīkers un premjerministrs – pa 1132 eiro, ministri – 1073 eiro. Saskaņā ar likumu, ierēdņiem nav jāatskaitās par šīs naudas izmantošanu.

Ziņu lente
0