"Liekas, ka karš notika": Latvijas sēņotāju barbarisms šokē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ažiotāža saistība ar sēņu lasīšanu Latvijā ir pašā karstākajā punktā, taču izskatās, ka sēņu drudzis dažus kluso medību cienītājus ir pārvērtis mežoņos, kuri bojā mežu un ir spējīgi akmeni uz akmens aiz sevis neatstāt.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji sociālajos tīklos lielās ar sēņu daudzumu, kuru viņiem ir izdevies salasīt, savukārt mikologi un citi speciālisti ķeras aiz galvām.

Šajās fotogrāfijās mēs redzam apzinīga sēņotāja piemēru. Visas sēnes ir akurāti nogrieztas, redzams, ka cilvēks saudzīgi izturējās pret dabu. Bet ir arī citi piemēri.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Laura Lidaka-Ambrazevica (@lidakaste)

Paši sēņotāji dažkārt ir šokā no tā, kā mežā uzvedas viņu sāncenši dabas velšu lasīšanā, raksta Rus.lsm.lv.

"Garkalnes novadā ienākot mežā, liekas, ka karš notika. Visas sūnas pa gabaliem (…) Parastie sēņotāji tā nedara. Liekas, tie, kuri tirgo, rakņājas kā meža cūkas pa sūnām, meklējot sēnes. Ļoti nesmuki izskatās. (...) To var redzēt, ka cilvēks ir darījis," pauž sašutumu sociālajos tīklos Latvijas iedzīvotāji.

Tāpat cilvēki pamana, ka daži "mednieki" nežēlīgi izrakņā sūnas, lai izvilktu no tām sīkas gailenes, un tā tālāk.

Грибы на продовольственной ярмарке - Sputnik Latvija
Rīgas tirgū sēnēm uzskrūvē cenas! Iedzīvotāji skrien uz mežu lasīt pa 170 baravikām

Savu komentāru par šo situāciju sniedza Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele. Un pēc viņas vārdiem, šādu uzvedību nedrīkst nosaukt kaut kā savādāk, kā vien par barbarismu un badīgumu.

Taču šāda attieksme var iznīcināt sēņotni un tad jau noteikti nekas netiks ne vien citiem sēņotājiem, bet arī pašiem vandāļiem. Turklāt, trieciens var būt radīts arī pašam "mežonim". Kad sēne ir ļoti maza, tā mēdz līdzināties citām sēnēm, un tā savukārt pilnībā var izrādīties arī indīga.

Tādējādi sīkumu mednieks pats sevi sodīs, tikai sods saindēšanās veidā ar zaļo mušmiri var kļūt pārāk nopietns.

Mikoloģe pastāstīja, kā pareizi lasīt sēnes, lai neradītu kaitējumu sev un citiem.

Pēc Dānieles sacītā, nevajag rupji plēst sēnes ar sakni, bojājot sūnas. Tas kaitēs sēņotnei. Tos var akurāti izvilkt, izskrūvēt vai nogriezt, nebojājot apkārtējo augsni un to, kas uz tās aug.

Turklāt kamēr sēņotājs rūpīgi izskrūvē sēni, viņam ir lielākas iespējas apskatīt to un atšķirt no zaļās mušmires.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Veronika Simoņenkova (@fotograafs)

Savukārt attiecībā uz meža vandāļiem Valsts meža dienests atgādina, ka mežs arī ir kāda mājas, un ja šajā mājā uzvedas nepienācīgā veidā, tad valsts var izrakstīt naudas sodu 600 eiro apmērā.

Ja jūs pamanāt, ka kāds pārkāpj meža kārtības noteikumus, par to var paziņot ar mobilo lietotni Vides SOS.

Ziņu lente
0