Izstrādāts kaujām, ne reklāmai: eksperts paskaidroja interesi par lielgabalu "Sprut"

© Sputnik / Evgeny BiyatovСамодвижущаяся противотанковая пушка "Спрут-Б" на международном военно-техническом форуме "Армия-2016"
Самодвижущаяся противотанковая пушка Спрут-Б на международном военно-техническом форуме Армия-2016 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz šim nav parādījies līdzīgs ierocis, kas būtu tikpat efektīvs cīņas laukā pret ienaidnieka bruņutehniku, kā Krievijas prettanku pašgājējlielgabals "Sprut".

RĪGA. 1. augusts – Sputnik. Polijas izdevums Defence24 uzslavēja Krievijas prettanku pašgājējlielgabalu "Sprut SDM1", par ko ieinteresējusies Indija. Izdevums atzīmēja, ka "Sprut" spēj efektīvi strādāt arī šķēršļotā kalnu apvidū.

Faktiski, "Sprut SDM1" ir vieglais tanks, ko iespējams ļoti efektīvi izmantot pret ienaidnieka tankiem, sarunā ar Sputnik Latvija pastāstīja militārais analītiķis, Nacionālās drošības sabiedrisko lietišķo problēmu pētījumu centra vadītājs, atvaļinātais pulkvedis Aleksandrs Žiļins.

"Pašgājējlielgabals "Sprut" uzbūvēts Padomju Savienībā jau 1966. gadā, taču visam, ko radīja padomju militārās rūpniecības komplekss, raksturoja augsta militārā efektivitāte. Toreiz militārā tehnika tika konstruēta un ražota cīņām, ne reklāmai. Tāpēc tamlīdzīgi paraugi ir ļoti pieprasīti vēl joprojām," konstatēja Žiļins.

Lielgabals radīts mobilo spēku vajadzībām – desanta un jūras kājnieku vienībām, atzīmēja eksperts. Viņš norādīja, ka Indija ļoti ieinteresējusies par Krievijas lielgabalu, jo tai ir teritoriālie strīdi ar Ķīnu, un runa ir par iespēju izmantot šo lielgabalu pret Ķīnas tankiem.

"Ir pat dīvaini izdzirdēt no Polijas tik glaimojošu vērtējumu, tomēr tas ir patiess. Līdz šim nav parādījies līdzīgs ierocis, kas būtu tikpat efektīvs cīņas laukā pret ienaidnieka bruņutehniku," uzsvēra Žiļins.

Krievijas aviodesanta prettanku pašgājējlielgabals "Sprut" paredzēts cīņai ar tankiem un citu pretinieka bruņoto tehniku un dzīvo spēku. Tas bruņots ar 125 mm gludstobra modificēto tanku lielgabalu.

Ziņu lente
0