Viedoklis

F-35 modernizācija – samaitātas reputācijas rezultāts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reklamēt un pārdot ASV prot labāk nekā izvirzīties līdera vietā modernās aviācijas jomā. To apliecina amerikāņu iznīcinātāja-bumbvedēja F-35 izstrādes un popularizācijas ilgais stāsts – pēc Pentagona speciālistu domām, tas neatbilst piektās paaudzes kritērijiem.

Aizvadītajā nedēļā "Lockheed Martin" preses konferencē informēja par nodomu pārvērst F-35 par sestās paaudzes iznīcinātāju. Lai arī piektās paaudzes parametri F-35 Lightning II projektā nav sasniegti un tehnoloģiska izrāviena nav. Intriga ir tā, ka eiropieši aktīvi lobē divus savējos (no ASV neatkarīgus) sestās paaudzes iznīcinātāju projektus, bet "Lockheed Martin" cenšas noslāpēt sabiedroto iniciatīvas – tā uzspiež "pārbaudīto variantu" – F-35, kurš pēc modernizācijas 2020.-2030. gadā it kā kļūšot par sestās paaudzes kara lidmašīnu, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Amerikāņu vēlme aktīvi pārdot F-35 Lightning II eiropiešiem un citiem sabiedrotajiem (vidēji par 100 miljoniem gabalā) ir saprotama. Daudzfunkcionālā iznīcinātāja-bumbvedēja izstrādes programma izmaksājusi aptuveni 1,3 triljonus dolāru, investīcijām ir jānes peļņa. Korporācija "Lockheed" piegādājusi vairāk nekā 500 lidmašīnas F-35 deviņām pasaules valstīm. Ik gadus klajā nāk vairāk nekā 100 "zibeņi". Dažādas F-35 modifikācijas tiek ražotas no 2011. gada, un tomēr lidmašīna ekspluatācijā aviācijas speciālistiem sagādā vilšanos.

Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Aste nolūzīs": jauno F-35 pilotiem aizliegts pāriet pie virsskaņas ātruma

Divu pēdējo mēnešu laikā avārijas cietuši septiņi amerikāņu iznīcinātāji, ieskaitot trīs "piektās paaudzes" lidmašīnas, arī divi F-35A. Patlaban "Zibenim" ir pieci kritiski, tehnoloģiski nelabojami trūkumi. Piemēram, inertās gāzes ģenerācijas borta sistēmas (OBIGGS) konstruktīvās īpatnības var novest pie iznīcinātāja degvielas tvertņu sprādziena gaisā – atmosfēras elektrības izlādes dēļ. Fakti liecina, ka F-35 Lightning II ir 4. paaudzes zemskaņas iznīcinātājs, kas forsāžā spēj palielināt ātrumu ne vairāk kā vienu minūti. Vēl vairāk, "neredzamā" F-35 ir ļoti labi saskatāma mūsdienu radaros, ir īpaši korpusa pārkaršanas gadījumā, kas sākas 1 Maha apstākļos. Pēc 1,6 Mahiem lidmašīnai var vienkārši nolūzt aste. Pentagons bija spiests mainīt ekspluatācijas raksturojumu – tagad F-35 tiek uzskatīta par zemskaņas lidmašīnu, spējīgu veikt īslaicīgu paātrinājumu.

F-35 Lightning II reputācija ir pamatīgi samaitāta, un pienācis īstais brīdis izsludināt modernizāciju ar "teleportāciju" līdz sestajai paaudzei. Tai jābūt paplašinātām tīkla iespējām, lai kontrolētu virkni ārējo bruņojuma sistēmu un bezpilota lidaparātu (tīklcentriskā karadarbība). Protams, sabiedrotajiem nav pašiem savu globālo informācijas tīklu, bet pieslēgums Pentagona tīklam ietekmēs F-35 cenu un efektivitāti. Amerikāņu biznesa plāns izskatās nevainojami, tomēr neatbilst skarbajai patiesībai. Lidmašīnas evolūcija no ceturtās (de facto) līdz sestajai paaudzei neizskatās ticama.

"Lockheed Martin" solījumi

Speciālisti uzskata, ka jau šodien "gaisa kara spēku vadības un pārvaldes decentralizētā sistēma izmanto lidmašīnu F-35 skaitļošanas jaudas, sensoru un sakaru līdzekļu datus vērienīgu uzbrukumu organizācijai visos virzienos". Gribētos precizēt: kur un kad notikuši uzbrukumi, kādi ir rezultāti? Tomēr prezentācijas realitāti nicina.

"Lockheed" viceprezidents Gregs Ulmers paziņoja, ka Tech Refresh 3 jaunumu paketē parādīsies jauns integrēts procesors ar palielinātu skaitļošanas jaudu, panorāmas displejs kabīnei un paplašināts atmiņas bloks. Plānots, ka šīs sērijas lidmašīnas no konveijera nonāks 2023. gadā. vienlaikus parādīsies platforma ar atvērtu arhitektūru, kas ļaus operatīvi paplašināt lidmašīnas iespējas ar jaunās programmatūras starpniecību. Jāatgādina: F-35 apvienotais programmatūras ofiss (JPO) izraudzījies pirmos 66 aparatūras un programmatūras atjaunojumus (tie minēti 2019. gada atskaitē ASV Kongresam). Astoņus no tiem bija solīts īstenot pagājušajā gadā. Šodien gatava tikai automātiskā sistēma sadursmes novēršanai ar virsmu. Tāds izstrādes ātrums skumdina. Protams, "Lockheed Martin" nemaz nesola manāmu tehnoloģisko izrāvienu, perspektīvā – tikai "evolucionārs process".

Nākotnes iznīcinātājam tiek projektētas ārējās degvielas tvertnes, kas varēs paplašināt lidojuma rādiusu vairāk nekā par 40%, uzpilde gaisā ir daudz vienkāršāka. Līdz 2030. gadam iznīcinātāji F-35 it kā varēs nest sešas modernizētas vidēja darbības rādiusa "gaiss-gaiss" tipa raķetes AIM-260 vai Raytheon AIM-120 un apšaudīt mērķus jūrā ar liela darbības rādiusa raķetēm. Šķiet, pēc desmit gadiem nevienu ar to nepārsteigsi, visiem ASV potenciālo pretinieku kuģiem būs spēcīgi pretgaisa aizsardzības līdzekļi un hiperskaņas ieroči.

ASV Gaisa kara spēki informēja, ka vēlētos integrēt F-35 ar lētiem droniem ar mākslīgo intelektu (kaujas dronu spiets). Dronu tīkla kontroles tehnoloģija atjauninājumu paketē pagaidām vēl nav ieplānota, taču sasniedzama, atklāja Ulmers. Vēl viens Lightning potenciālais attīstības virziens – pretraķešu aizsardzība. Pēc "Lockheed Martin" domām, visas iespējamās modifikācijas ļaus F-35 "dzēst robežu starp piektās paaudzes iznīcinātājiem... un sesto paaudzi".

Skaidrs, ka arī sabiedrotie un iespējamie pretinieki uz vietas nestāvēs, un pēc 10 gadiem Pentagonam pietuvinātais izdevums "Defense News" joprojām regulāri "linčos" nepilnvērtīgos iznīcinātājus F-35. Lai nu būtu, kā būdams, lēmums par vērienīgo modernizāciju ir faktiski pieņemts. ASV Kongresā iesniegts Lightning jauninājumu saraksts, un militārās rūpniecības kompleksa lobētāji pie tā neapstāsies.

Desmitgades perspektīvas

Pēc "piektās paaudzes" F-35 Lightning II dārgo neveiksmju sērijas ASV Kongress pauda nodomu ierobežot sestās paaudzes iznīcinātāju programmas finansējumu – par 85% 2021. finanšu gadā. šajos apstākļos "desmitgades modernizācija" ir veiksmīgs korporācijas gājiens.

Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider - Sputnik Latvija
ASV slēgta viena no hiperskaņas bruņojuma izstrādes programmām

F-35 modernizācijas optimistiskais scenārijs paredz aizsardzības globālo izdevumu un pārdošanas apjomu pieaugumu līdz 4000 lidmašīnām. Neitrālais paredz, ka aizsardzības izdevumi līdz 2040. gadam saglabāsies agrākajā līmenī, tāpēc aizkavēs modernizācijas programmu, taču neietekmēs pārdošanas apjomu. Negatīvais scenārijs ir saistīts ar militāro izdevumu ilgtermiņa samazināšanos un sola modernizācijas palēnināšanos un piegāžu samazināšanos 20. un 30. gados. Šīs shēmas ir visnotaļ relatīvas un neņem vērā virkni ārējo faktoru, ieskaitot kaimiņu tehnoloģisko attīstību un bruņojuma modernizāciju. F-35 programmas īstenošanas pieredze rāda, la lieli finansiālie ieguldījumi ne vienmēr nes tehnoloģisko ideālu. Aviācijas speciālisti visā pasaulē ar interesi vēros, kā amerikāņiem izdosies lidmašīnu modernizācija līdz 6. paaudzei.

Jāsaprot, ka sestās paaudzes koncepcija vispārējos vilcienos paredz "tīklcentrisko" lidmašīnu sistēmas ietvaros, kas ASV vēl nav izstrādāta (tās nav arī sabiedrotajiem Eiropā). Līdz ideālam tāla ir arī F-35 pašreizējo modifikāciju programmatūra (faktiski – ceturtās paaudzes). Atklāta arhitektūra un hiperskaņas bruņojums ir tikai projektu līmenī. Dzinējs ir pavājš. Neredzamība – mitoloģijas līmenī.

Iznīcinātāju F-22 un F-35 efektivitāte sadursmē ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku nav pārbaudīta. "Modernizācijas" tālākais ceļš ir miglā tīts, peldošo koordināšu sistēmā panākumus negarantē.

Iespējams, amerikāņu "zibeņu" mērķis nemaz nav tehnoloģiskie panākumi, jo 500 lidmašīnas deviņām valstīm ir pārdotas, neskatoties uz acīmredzamajām kļūdām un augsto cenu. Ja prasme pārdot negatavus iznīcinātājus nes peļņu, mūsdienīgas tehnoloģijas nav galvenais, bet pārspīlēts raksturojums, bezgalīga modernizācija, gatavošanās "tīklcentriskai karadarbībai" kalpo tikai "Zvaigžņu karu" vai "Mašīnu sacelšanās" līmeņa produkcijas mārketingam un reklāmai. "Lockheed Martin" apsolīja līdz 2024. gadam laist klajā pa 180 iznīcinātājiem F-35 Lightning II gadā.

Ziņu lente
0