Valdība strādā paklusām: Danusēvičs par alkohola tirdzniecības ierobežojumiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвийской ассоциации торговцев Хенрикс Данусевичс
Президент Латвийской ассоциации торговцев Хенрикс Данусевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alkohola patēriņa samazināšanas plānā valdība iekļāvusi virkni pasākumu, kas nav saskaņoti ar biznesu, norādīja Henriks Danusēvičs.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Latvijas valdība atbalstījusi alkohola patēriņa samazināšanas un alkoholisma apkarošanas plānu, kas cita starpā paredz stingrākus tirdzniecības noteikumus un alkohola reklāmu. Piemēram, plānots aizliegt alkoholisko dzērienu produkcijas atlaižu reklāmu medijos un alkohola pārdošanu ar atlaidi pircēja dzimšanas dienā, kā arī lojalitātes programmu ietvaros.

Nepatīkami, ka valdība atbalstījusi tādu plānu bez iepriekšējām konsultācijām, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

"Iepriekš tika apspriesti tikai ierobežojumi reklāmai "pērc divas – trešā bez maksas", kā arī piedāvājumam iegādāties alkoholu ar atlaidi, pērkot citu produktu. Valdība, it īpaši Veselības ministrija strādā paklusām... Bija jāpieņem tas, ko mēs saskaņojām. Skumji, ka tiek pieņemti arī citi pasākumi, kas nav atrunāti," paziņoja Danusēvičs.

Pēc viņa domām, jaunie ierobežojumi neietekmēs Latvijā pērkamā alkohola apjomu.

"Cilvēki nepatērēs mazāk, jautājums ir par to, kur un kādu alkoholu cilvēki pirks, kad tiks ieviesti ierobežojumi. Katrs ražotājs pats lems, kur tirgot savu produkciju taču, no otras puses, valsts zaudē ienākumu no akcīzēm, kas veido būtisku budžeta daļu. Zināmai produkcijai akcīzes nodoklis veido līdz 65% no cenas," konstatēja Danusēvičs.

Iepriekš valdība paziņoja, ka plāno divu gadu laikā samazināt par vienu litru alkohola patēriņa rādītāju uz vienu iedzīvotāju. Patlaban rādītājs Latvijā sastāda 11,1 litru. PVO dati liecina, ka alkohola patēriņa dēļ Latvijā ik gadus mirst aptuveni 540 cilvēki – tas ir visaugstākais rādītājs Eiropā.

Ziņu lente
0