Viedoklis

Sāka lēst zaudējumus: "Ziemeļu straumes 2" celtnieki saņēmuši pārmetumu lavīnu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visvarenais Valsts departaments organizējis skaidrojošu sarunu ar vācu kompānijām, kas piedalās "Ziemeļu straumes 2" projekta noslēguma darbos. Vācieši ir šokēti – priekšstats par Eiropas suverenitāti bija pavisam citāds.

Pārrunas Vašingtona organizēja steigšus un laika garā – pa video sakariem, atzīmēja radio Sputnik autors Artūrs Bobrovs. No vienas puses – amerikāņu valdības pārstāvji (Valsts departaments, Finanšu ministrija, Enerģētikas ministrija), no otras – 12 Eiropas kompānijas, kas piedalās "Ziemeļu straumes 2" būvdarbos.

Ievads bija pieklājīgs: amerikāņi lūdza pastāstīt, kas vēl jāuzbūvē, kur vēl jāiegulda līdzekļi. Pēc tam laipni sāka... nē, ne jau pierunāt – viņi sāka stāstīt eiropiešiem, kas viņiem par to būs, kā un kādā veidā.

Sasolīja pamatīgi. Izmest no ASV tirgus, aizliegt iebraukšanu valstī, atslēgt bankas no visiem finanšu instrumentiem (ko sasniegs visvarenā Valsts departamenta garās rokas) – veseli 12 dusmīgi punkti. Atbilstoši Eiropas lielā drauga un biedra Maika Pompeo nesenās vizītes baušļiem, kurš teica: "Vācieties prom vai vainojiet paši sevi."

© Ruptly . SputnikValsts departamenta ultimāts: kā ASV draud ar jaunām sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"
Sāka lēst zaudējumus: Ziemeļu straumes 2 celtnieki saņēmuši pārmetumu lavīnu - Sputnik Latvija
Valsts departamenta ultimāts: kā ASV draud ar jaunām sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

Protams, eiropiešiem patīk vainot, jā, tikai ne pašiem sevi. Menedžeri ar rūpēs sarauktām pierēm slēdza iekšā datorus un sāka sačukstēties – laikam jau skaitīja iespējamos zaudējumus. Zaudējumi būs jebkurā gadījumā, jo kompānijas ir pamatīgi ieguldījušās projektā (tur ir summas līdz miljardam eiro) un banāli negrib zaudēt naudu. It īpaši tagad, kad finišs jau ir saskatāms. Komentārus neviens nesniedz – tas ir lielais bizness, etiķetes ziņā vissarežģītākā vieta. Visiem ir bail, labāk neteikt neko.

Politiķi, protams, ir daudz runīgāki, tomēr arī viņi ir šokēti – priekšstats par Eiropas suverenitāti bija pavisam citāds. Izrādās, ne Berlīne, pat ne Brisele lemj, ko būvēt savā teritorijā paši savam labumam – lemj pieklājīgi puiši pa videosakariem.

Izdevums Die Welt citēja Vācijas ekonomikas austrumu komitejas vadītāju Mihaelu Harmsu:

"Kritiskas piezīmes, it kā Vācija ar gāzes iegādi finansē Krievijas ieroču rūpniecību, ir negodīgas, teju vai melu ziņas. ASV ir daudz lielāks tirdzniecības deficīts ar Krieviju nekā Vācijai... Ja runa ir par to, kā novājināt Krieviju un samazināt tās ienākumus, ASV šajā ziņā ir lieliskas iespējas pašu valstī. Tā vietā tiek pieņemti sankciju likumi – gandrīz tikai uz Eiropas rēķina."

Pēc vecas labas krievu tradīcijas vāciešus gribas pažēlot. Tomēr rodas jautājums: vai tad tas patiešām tikai tagad noskaidrojās? Tikai tagad sākās? Pavaicājiet paši sev: kurš cietis lielākos zaudējumus no Vašingtonas iedvesmotajiem politiskajiem lēmumiem, kas vērsti pret Krieviju? Vai tiešām Vašingtona? Nē? Kā tad tā, suverēnie kungi? Jūs taču neesat kaut kādas nieka salas, jūs esat teju vai pasaules centrs. Kāpēc tad tirgojat suverenitāti par banāniem, gluži kā tāda banānu republika?

Ziņu lente
0