Tramps ir neizpratnē: kāpēc ASV vajadzētu aizsargāt Vāciju no Krievijas

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasДень независимости США
День независимости США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV bruņoto spēku kontingents no Vācijas tiek izvests "Ziemeļu straumes 2" un valsts nepietiekamā aizsardzības budžeta dēļ.

RĪGA, 30. jūlijs - Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps sociālajos tīklos pamatoja lēmumu par amerikāņu bruņoto spēku kontingenta izvešanu no Vācijas.

Iepriekš Pentagona vadītājs Marks Espers informēja, ka no Vācijas tiks izvesti gandrīz 12 tūkstoši amerikaņu karavīru. Lielākā daļa no viņiem (6,4 tūkstoši) dosies mājum, pārējie mainīs dislokācijas vietu uz NATO valstīm Eiropā, tostarp – uz Itāliju un Beļģiju. ASV spēku Eiropā štābu plānots no Vācijas pācelt uz Monsu Beļģijā, savukārt informēja ASV spēku Eiropā komandieris un NATO apvienoto spēku Eiropā virspavēlnieks ģenerālis Tods Volterss. Patlaban Monsā atrodas NATO apvienoto spēku Eiropā virspavēlnieka štābs.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Uzņēmēji Vācijā plāno atbildi ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

Tramps pozitīvi novērtēja šo lēmumu un paskaidroja savā lapā Twitter, kāpēc tā. Lēmums pieņemts "Ziemeļu straumes 2" un Vācijas militārā budžeta dēļ – par abiem šiem faktoriem ASV prezidents jau vairākkārt paudis neapmierinātību.

"Vācija maksā Krievijai miljardiem dolāru gadā par enerģiju, bet mums jāaizsargā Vācija no Krievijas. Kas par lietu?" Tramps uzrakstīja Twitter.

​"Pie tam Vācija ir nopietni aizkavējusies ar savu divu procentu nodevu NATO. Tāpēc mēs izvedam no Vācijas zināmus spēkus!" viņš piebilda. 

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz gāzesvada izbūvi ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gazes gadā. Gazesvads tiek izvilkts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienu vienīgu akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall – finansē projektu par 50% - pas summu līdz 950 miljoniem ero katrs.

Jūlija vidū ASV Valsts departaments publicēja rekomendācijas saskaņā ar likumu par pretošanos Amerikas pretiniekiem ar sankiju starpniecību un iekļāva dokumentā "Ziemeļu straumi 2" un "Turcijas straumes" otro gāzesvadu. Šīs darbības draud ar sankcijām investīcijām un citām darbībām, kas saistītas ar Krievijas eksporta gāzesvadiem.

Директор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов - Sputnik Latvija
Eksperts: ASV rīcība pret "Ziemeļu straumi 2" ir jezuītiska, Eiropā valda pasivitāte

Mediji vēsta, ka nesen ASV organizēja pārrunas ar "Ziemeļu straumes 2" apakšuzņēmējiem, lai norādītu uz tālejošām sekām to turpmākai dalībai projektā. Vācijas valdībka regulāri informē, ka noraida eksteritoriālās sankcijas.

Tramps jau vairākkārt ir kritizējis partnerus par, viņaprāt, nepietiekamiem asignējumiem aizsardzībai un draudēja ar Vašingtonas izstāšanos no NATO. Bloka samitā Briselē 2017. gada martā ASV līderis paziņoja, ka 22 no 23 organizācijas locekļiem "nemaksā par savu aizsardzību to, kas tiem jāmaksā, un tas ir negodīgi attiecībā pret amerikāņu nodokļu maksātājiem".

Tramps atzīmēja, ka 2% IKP, ko locekļiem jāiemaksā organizācijas vajadzībām ir galējs minimums atbildei uz mūsdienu reālajiem draudiem. Pie tam Vācija, pēc viņa vārdiem, NATO vajadzībām atvēl tikai aptuveni 1% IKP, bet ASV maksā 4,3% no IKP, kura apjoms ir daudz lielāks nekā Vācijā.

Ziņu lente
0