Krievija paskaidroja kompleksu S-400 izvietošanu Arktikā

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arktikā veidojas jaunas Krievijas armijas bāzes, un tajās dislocēti zenītraķešu kompleksi S-400 "Triumf".

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Zenītraķešu kompleksu S-400 parādīšanās arktiskajās salās Krievijas teritorijā ir loģisks solis. Tas nepieciešams vienīgi aizsardzības apsvērumu dēļ, sarunā ar RIA Novosti pastāstīja Krievijas Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks Nikolajs Korčunovs.

Iepriekš ASV Jūras kara spēku komandieris Eiropā un Āfrikā admirālis Džeims Fogo pievērsa uzmanību tam, ka Arktikā tiek izvērstas jaunas Krievijas armijas bāzes un tajās dislocēti ZRK S-400.

"Kas attiecas uz sistēmu S-400 parādīšanos Krievijas arktiskajās salās, - tas ir loģiskis solis pēc vispārēja radiolokācijas lauka izveides virs mūsu valsts teritorijas. Sistēma S-400 ir paredzēta tikai aizsardzībai. Tās dislokācijai – jebkurā vietā – nevajadzētu bažas, protams, ja vien satrauktie nelolo agresīvus nodomus pret rajonu vai objektu, ko S-400 aizsargā," norādīja Korčunovs.

"Krievijas īpašā uzmanība, kas pievērsta Arktikai, tostarp arī reģiona drošībai, ir pamatota ar tās augošo nozīmi mūsu valstij. Krievijas Federācijas arktiskajā zonā tiek ražoti vairāk nekā 10% IKP un 20% Krievijas eksporta. Tieši tāpēc Krievija ir ieinteresēta saglabāt Arktiku kā miera, sadarbības un zemas militāri politiskās spriedzes zonu. Mūsu pieejas pamatā ir reģiona ekonomiskā attīstība, starptautiskās sadarbības stiprināšana, plašu starptautisko partnerattiecību veidošana par labu augsto platuma grādu stabilai attīstībai ar arktisko valstu īpašu atbildību," uzsvēra diplomāts.

Международный арктический форум Арктика – территория диалога.  День первый - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Jaunais Ziemeļu saimnieks": kāpēc Rietumi nespēj atspiest Krieviju malā Arktikā

Savukārt militārais eksperts, Nacionalās drošības lietišķo sabiedrisko problēmu pētījumu centra vadītājs, atvaļinātais pulkvedis Aleksandrs Žiļins radio Sputnik ēterā pauda savu viedokli šajā jautājumā.

"Kompleksu S-400 dislokācija Arktikā saistīta ar to, ka ap reģionu koncentrējas dažādas intereses. ASV jau vairākkārt paziņojušas, ka pretendē uz reģiona potenciālu, arī citas valstis izvērtē savas intereses Arktikā. Krievijas Federācija, uzsveru, dislocējusi aizsardzības kompleksus. Tas ir profilaktisks solis, kas spēj nepieļaut situācijas sarežģīšanos un tādējādi atvēsināt dažas karstas galvas, kas varētu izskatīt dažadus militāra spēka pielietošanas variantus reģionā.

Uzskatu, ka S-400 dislokācija Arktikā ir stabilizācijas faktors. Zināms, ka šie kompleksi ir ļoti efektīvi, un diezin vai kādam radīsies vēlme pārbaudīt šo efektivitāti," teica Aleksandrs Žiļins.

Ziņu lente
0