Valdība piešķirs naudu eksportētāju algām

© Sputnik / Sergey MelkonovПродукция на складе готовится отправиться к потребителям
Продукция на складе готовится отправиться к потребителям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu atbalstīt eksportētājus, piešķirot viņiem līdzekļus algu izmaksāšanai saviem darbiniekiem; spriežot pēc visa, palīdzību saņems ne visi, bet gan pašas lielākās kompānijas.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Dmitrijs Oļeiņikovs. Jūlijā Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti noteikumi, kuru ietvaros valdība grasījās piešķirt līdzekļus uzņēmumu atbalstam, kuri eksportē savu produkciju ārpus Latvijas robežām, kā arī tūrisma nozares kompānijām (kā visvairāk cietušajām krīzes rezultātā). Ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras starpniecību ir gatava piešķirt līdz 70,2 miljoniem eiro dotācijām, kuras tiks izlietotas uzņēmumu darbinieku algām.

Vakar Investīciju un attīstības aģentūra izsludināja uzņēmumu atbalsta programmu, un tuvākajā laikā sāksies uzņēmēju pieteikumu pieņemšana.

Kopumā uzņēmējs-eksportētājs var saņemt līdzekļus līdz 25% no summas, kas tika iemaksāta 2019. gadā sociālās apdrošināšanas fondā. Tūrisma nozares uzņēmumi – līdz 30%. Maksimālais ierobežojums vienam uzņēmumam sastāda 800 tūkstošus eiro.

Смотровая башня в тюрьме - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stingra režīma palīdzība. Dīkstāves pabalstus Latvijā iedeva cietumiem

Taču ir kritēriji, kurus nāksies ievērot. Saskaņā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras sniegto informāciju, lai pretendētu palīdzības saņemšanai, uzņēmuma 2019. gadā pārdoto pakalpojumu un preču apjomam jāsastāda ne mazāk par 1 miljonu eiro. Apgrozījuma samazinājumam krīzes periodā, salīdzinot ar pagājušo gadu, ne mazāk par 20%. Vidējā alga uzņēmumā nedrīkst būt zemāka par 800 eiro mēnesī. Un, protams, pieteikuma iesniegšanas brīdī nodokļu un nodevu parādu trūkums (līdz 1000 eiro).

Vidējā alga pirms nodokļu samaksas un apgrozījums ļauj uzskatīt, ka atbalsts ir orientēts pārsvarā uz lielām kompānijām. Mazais un vidējais bizness kārtējo reizi paliek "ārpus valdības palīdzības iekavām". Savukārt tūrisma nozares gadījumā palīdzības saņēmēju loks ir vēl vairāk sašaurināts. Tūrisma kompānijas ar šādiem apgrozījumiem Latvijā var saskaitīt uz roku pirkstiem.

Tie, kas atbilst kritērijiem, var iesniegt pieteikumus tikai un vienīgi elektroniskā formā. Klātienē iesniegt dokumentus LIAA nedrīkst. Apstiprinātajiem pretendentiem summas tiks pārskaitītas vienā maksājuma uzdevumā uz norēķinu kontu. Taču arī viņiem ir svarīgi atcerēties – naudu viņi drīkst iztērēt tikai darbinieku algu izmaksāšanai un tikai līdz šī gada 31. decembrim. Neizlietoto atlikumu (vai naudu, kas tiks iztērēta neparedzētā veidā) nāksies atgriezt LIAA līdz nākamā gada 15. janvārim. Pretējā gadījumā LIAA pieprasīs uzņēmumiem segt parādus dubultā apmērā.

Ziņu lente
0