Visu eksportā: Latvija nopelnījusi gandrīz 15 miljonus eiro uz augļu tirdzniecības rēķina

© Sputnik / Sergey MelkonovУрожай яблок в Латвии, как видно, не пострадал
Урожай яблок в Латвии, как видно, не пострадал - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz ekspertu prognozēm, kuri draudēja, ka Latvija var palikt bez ražas kaprīzo laikapstākļu dēļ, valsts šogad pārdevusi gandrīz par 70% vairāk augļu, nekā tādā pašā periodā pērn.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Jūnija beigās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra eksperts Māris Narvils brīdināja, ka, ja jūlijā būs maz nokrišņu, var rasties nopietns sausums, kurš negatīvi ietekmēs ražu.

Narvils atzīmēja, ka mitruma trūkums slikti ietekmēs augļu un ogu ražu. Taču neskatoties uz šo negatīvo prognozi, uz doto brīdi Latvijai jau ir izdevies pārdot par 67% vairāk ābolu, bumbieru un ogu, nekā tajā pašā periodā 2019. gadā, vēsta Mixnews.lv.

Трактор на пшеничном поле - Sputnik Latvija
Mums ir 20 tūkstoši jaunu bezdarbnieku: viesstrādnieku lauksaimniecībā nebūs

Beigās uz augļu rēķina valsts jau ir nopelnījusi 14,5 miljonus eiro, kā norādīts Zemkopības ministrijas sagatavotajā pārskatā.

Turklāt augļu un ogu eksports pieaudzis par 98%. Tiesa, pieaudzis arī imports – par 57%.

Visvairāk ābolu Latvija ir pārdevusi Igaunijai – 64% no kopējā ābolu eksporta apjoma. Tas pats ir ar bumbieriem – 65% no kopēja eksporta aizgāja uz Igauniju.

Turklāt 36% no kopējā ābolu eksporta apjoma Latvija pārdeva Lietuvai un 14% - no kopējā bumbieru eksporta apjoma.

Latvijas brūklenes ir īpaši pieprasītas Itālijā un Vācijā. Itāļiem bija eksportēti 56% brūkleņu, savukārt vāciešiem – 30% no kopējā eksporta apjoma.

Tikmēr Latvijā zemnieki cieš bez sezonas strādniekiem. Sakarā ar to, ka Latvijas valdība pārāk vēlu izsniedza atļauju viesstrādnieku iebraukšanai, Latvijas zemenes pūst uz laukiem.

Daudzas saimniecības Latvijā joprojām meklē strādniekus, kuri palīdzēs novākt ražu. Turklāt ir saimniecības, kur var atbraukt un patstāvīgi savākt zemenes priekš sevis par salīdzinoši nelielu maksu.

Ziņu lente
0