Fizika un matemātika joprojām "pieklibo": kā Latvijas skolēni nokārtojuši eksāmenus

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasШкольница
Школьница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad centralizēto valsts eksāmenu rezultāti, salīdzinot ar pērnā gada rezultātiem, lai arī ne tik būtiski, taču ir mainījušies.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Latvijas skolēni šogad uzlabojuši obligāto eksāmenu rezultātus, taču atsevišķos priekšmetos viņi joprojām ir tālu no ideāla, vēsta Baltic Сourse.

Александр Ливчак - Sputnik Latvija
Bērniem stresa pietiek: pedagogs kritizēja eksāmenus policijas uzraudzībā

Salīdzinot ar pagājušo gadu, skolēnu vidējais rezultāts centralizētajā valsts eksāmenā angļu valodā uzlabojies par 8%, sasniedzot 70%, paziņoja Valsts izglītības satura centrā (VISC). Uzlabojušies rezultāti arī franču valodas eksāmenā. Pērn skolēnu vidējais rezultāts franču valodas eksāmenā sastādīja 69%, savukārt šogad – 75%. Vidējie rezultāti vācu valodas eksāmenā uzlabojušies par 3% – līdz 74%. Eksāmenu rezultāti šajos priekšmetos šogad ir kļuvuši par labākajiem 11 gadu laikā.

Šogad uzlabojušies rezultāti arī matemātikas eksāmenā. Pērn vidējais rezultāts eksāmenā šajā priekšmetā bija sliktākais pēdējo 10 gadu laikā. Savukārt šogad tas palielinājies par 3% - līdz 35%.

Augstākus rezultātus skolēni uzrādījuši arī fizikas eksāmenā, kurā 2019. gadā vidējais rezultāts sastādīja 37%, savukārt šogad – 41%. Tas ir labākais rezultāts pēdējo trīs gadu laikā. Notika arī neliela rezultātu uzlabošanās latviešu valodas centralizētajā valsts eksāmenā – no 49% līdz 52%.

Tai pašā laikā pasliktinājušies dažu izvēles priekšmetu eksāmenu rezultāti. Visvairāk "noslīdēja" bioloģija – salīdzinot ar pagājušo gadu, rezultāti pasliktinājušies par 4%, sasniedzot 53%. Tas ir sliktākais rādītājs kopš 2009. gada.

Подготовка школ к учебному году, архивное фото - Sputnik Latvija
Izstrādāti eksāmenu noteikumi skolēniem: kādi pasākumi tiks ieviesti ārkārtējā situācijā

Neliela eksāmena rezultātu pasliktināšanās ir vērojama ķīmijā. 2019. gadā eksāmena vidējais rezultāts sastādīja 62%, savukārt šogad – 59%. Par 1% pasliktinājās krievu valodas eksāmena rezultāti (līdz 73%) un valsts valodas zināšanu eksāmena rezultāti 9. klasēs (līdz 63%).

Arī vēstures eksāmena rezultāti pasliktinājušies – no 41% 2019. gadā līdz 39% šogad, sasniedzot sliktāko rādītāju kopš 2009. gada.

VISC uzsver, ka, salīdzinot iepriekšējo gadu eksāmenu rezultātus, ir jāņem vērā Covid-19 pandēmijas ietekme. Piemēram, šogad eksāmeni notika bez pārtraukumiem.

Plašāka eksāmenu rezultātu statistiskā analīze būs pieejama šī gada septembrī.

Ziņu lente
0