Viedoklis

"Var izdalīt katram kareivim": Krievija saņēmusi "tableti" pret NATO aviāciju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izsekot un notriekt teju vai katru "putniņu" – Krievijas armija saņem jauno pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu "Verba".

Nesen PZRK saņēma viena no pretgaisa aizsardzības vienībām Burjatijā. Speciālisti vērtē, ka tas ir labākais šī tipa ierocis, kura iespējas būtiski pārspēj Rietumu analogus un savus priekšgājējus – kompleksus "Strela" un "Igla". Kāpēc šis PZRK ir unikāls? Par to portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Notriekt neredzamo

Ar PZRK kājnieks varēs dažu sekunžu laikā likvidēt miljoniem dolāru vērtu lidaparātu un izvairīties no atbildes trieciena, paslēpjoties apvidū. Pārnēsājamais zenītraķešu komplekss parādījās 60. gados un uz visiem laikiem mainīja cīņas noteikumus. Tas ir galvenais draudu faktors pilotiem, kuri pieraduši nelielā augstumā slēpties no tālā darbības rādiusa zenītraķetēm.

Зенитно-ракетный комплекс Гибка-С - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gaisa tīrītājs: ko spēj jaunais zenītraķešu komplekss "Gibka S"

Pirmo PZRK Padomju Savienībā "Strela 2" armija saņēma 1968. gadā un gandrīz nekavējoties izmēģināja cīņas laukā. Pastardienas kara dienās Ēģiptes un Sīrijas PGA ar šiem kompleksiem neitralizēja apmēram 35 Izraēlas lidmašīnas un helikopterus. PZRK operatori lielākoties palika neredzami pretiniekam līdz starta brīdim un strādāja nelielā attālumā.

Pēc tam parādījās pilnveidotie "Strela 3" un "Igla", labāk aizsargāti no traucējumiem. Tagad – "Verba", ar ko publika varēja iepazīties forumā "Armija 2015".

"Verba" būtiski pārspēj agrāko paaudžu PZRK no efektivitātes viedokļa, - pastāstīja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – XXI gadsimtā parādījās jauna tipa gaisa mērķi, ar ko "Strela" un "Igla" vairs nespēja tikt galā tikt efektīvi. Es runāju par nelielajiem mazpamanāmajiem bezpilota lidaparātiem, kas izgatavoti no kompozītajiem materiāliem. "Verba" galvenā īpatnība ir spēja droši identificēt un likvidēt tamlīdzīgus mērķus." To jaunie kompleksi jau pierādījuši praksē – Sīrijā. Piemēram, 2017. gada 3. augustā pie kontrolposteņa Austrumgutā Krievijas karavīri ar "Verba" notrieca grupējuma "Džabhat an Nusra" (teroristisks grupējums, aizliegts ar likumu Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs – red.) dronu, ar kura palīdzību kaujinieki koriģēja artilērijas uguni. Pietika ar vienu šāvienu.

Labāki nekā "Stinger"

Protams, "Verba" paredzēts ne tikai cīņām ar droniem. Tas spēj apšaudīt lidmašīnas, helikopterus un spārnotās raķetes 10-4500 m augstumā un attālumā līdz 6 kilometriem. Piemēram, amerikāņu "Stinger" ir efektīvs pret mērķiem, kuri pārvietojas līdz 3500 metru augstumā, līdz 4,5 km attālumā. Bez tam "Verba" ir komplektēts ar radiolokācijas staciju, kas uzrauga debesis līdz 80 km rādiusā, tāpēc iespējams savlaicīgi fiksēt pretinieku un ieņemt pozīciju uzbrukumam.

Командно-наблюдательный пункт во время комплексной тренировки - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO tas ne sapņos nerādās: 150 tūkstoši Krievijas karavīru pārbauda cīņas gatavību

Automatizētā kontroles sistēma ņem vērā lidmašīnu vai spārnoto raķešu lidojuma ātrumu un virzienu un sadala tos starp zenītartilēristiem, kuru pozīciju apvidū nosaka ar GLONASS starpniecību. Karavīri saņem datus par precīzu šaušanas vektoru. Interesanti, ka "Verba" ar taktisko kompleksu "Barnaul T" integrējas kopējā PGA sistēmā un var izmantot informāciju par gaisa mērķiem, ko pavada lielie radari.

Vadāmās zenītraķetes "Verba" galvenā īpatnība ir paštēmējoša galviņa. Lādiņam ir trīsspektru paštēmējošā galviņa, kas strādā tuvajā un vidējā infrasarkanā, kā arī ultravioletajā diapazonā. Tāpēc raķete ir ļoti "izvēlīga": tā bez grūtībām atšķirs lidmašīnu vai helikopteru no viltus termiskā slazda. Karavīri stāsta, ka, pateicoties paštēmējošās galviņas jutīguma palielināšanai, tipveida gaisa mērķu fiksācijas un likvidācijas zona, salīdzinājumā ar PZRK "Igla S" ir pieaugusi divarpus reizes.

Raķetes galviņai ir šķembu-fugasa lādiņš, kontakta-bezkontakta detonators, tā sver divarpus kilogramus. Tā sprāgst atkarīgi no mērķa ātruma un kustības virziena – sadursmes brīdī vai zināmā attālumā. Ar lādiņa jaudu pietiek, lai izsistu no ierindas lielāko daļu lidaparātu kompleksa efektīvās darbības rādiusā.

Nakts medības

Tāpat kā daudzus citus PZRK, arī "Verbu" iespējams izmantot, turot pie pleca, vai uzstādīt uz kuģiem, bruņutehnikas un helikopteriem kā pretgaisa palīglīdzekli. Piemēram, jaunajam ZRK "Gibka S" uz bruņumašīnas "Tigr" bāzes ir četras starta iekārtas. Svarīga inovācija – kompleksu ir daudz vienkāršāk apkalpot nekā "Igla". Raķeti vairs nevajag "saldēt" – paštēmējošās galviņas jaunā konstrukcija neprasa dzesēšanu ar slāpekli. Sagatavošana palaišanai aizņem sekundes.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф в Крыму. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Redzamas kā mušas uz griestiem: Turcija izmēģina S-400 pret ASV iznīcinātājiem

"Verba" spēj strādāt jebkuros platuma grādos, kalnos un jūrā, gaisa temperatūrā no -50 līdz +50 grādiem pēc Celsija skalas. Svarīgs aspekts: PZRK ir efektīvs arī tumsā. Šim nolūkam izstrādāts speciāls noņemams naktsredzes tēmeklis "Maugli 2M". Lielāko daļu šī tipa mūsdienu kompleksu lieto tikai dienā.

"Verba" jau ir desantnieku un vairāku motorizēto strēlnieku brigāžu arsenālā. Turklāt zenītartilērijas vienību, zenītraķešu vados un baterijās zenītartilērijas divizionu sastāvā un citās vienībās ir tūkstošiem saimes "Igla" kompleksu, ieskaitot modernizētos kompleksus ar indeksu "S".

Ziņu lente
0