Politika

Pirmais vīrs, otrais vīrs: līdz Saeimai nokļuvušas viendzimuma attiecības

© AFP 2023 / Barbara LABORDEОднополый брак
Однополый брак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Saeimas deputātu vēl joprojām ļoti negatīvi vērtē ieceri noslēgt laulības starp viena dzimuma cilvēkiem.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Saeimas Mandātu un ētikas komisija izskatījusi iniciatīvu par viendzimuma attiecību reģistrāciju, informēja avīze "Segodņa".

Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Saeimā nonākusi iniciatīva par viendzimuma laulību reģistrāciju Latvijā

Portālā manabalss.lv minēto iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 10 tūkstoši Latvijas pilsoņu, tātad parlamenta pienākums ir sniegt tiesisku novērtējumu tautas likumprojektam.

Iniciatīvas autori uzskata, ka Latvijai esot laiks iet dažu Eiropas valstu pēdās, kas juridiski atzinušas viendzimuma laulības un reģistrē tamlīdzīgas geju un lesbiešu attiecības.

Atzīmēsim, ka iepriekš Saeimā uzsākti mēģinājumi legalizēt viendzimuma laulības, aizbildinoties ar nepieciešamību atzīt civilās attiecības. Tomēr Saeimas vairākums nekavējoties bloķēja tamlīdzīgus ierosinājumus.

Šogad partijas "Attīstībai/Par!" frakcija arī iesniedza Saeimā kopdzīves likumprojektu, tomēr dokuments tika ātri vien pabīdīts "pagaldē". Pandēmijas karstumā šīs pašas frakcijas pārstāvji apsolīja no jauna uzsākt parlamentā kopdzīves juridiskas noformēšanas tēmu. No partijas "Attīstībai/Par!" deputātu argumentiem izriet, ka dokuments ļaus reģistrēt gan heteroseksuālas, gan homoseksuālas attiecības.

 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
LGBT Lāčplēsis: bērni pie Saeimas prasīja atļaut viendzimuma laulības

Tagad "Attīstībai/Par!" deputātiem palīgā nākusi arī iniciatīva "no tautas". Tiesa, izredzes iegūt likuma formu iniciatīvai nav lielas. Pirmkārt, vairākums deputātu vēl joprojām uztver pašu viendzimuma cilvēku laulību noformēšanas ideju ārkārtīgi negatīvi. Otrkārt, konstitūcijā ir pants, kurā nepārprotami teikts: laulības Latvijā ir attiecības starp vīrieti un sievieti.

Pats par sevi saprotams, likums nevar būt pretrunā Satversmei, un, pirms mēģināt legalizēt viendzimuma laulības, vajag papūlēties grozīt konstitūciju, un par to deputātu vairākums nav gatavi izšķirties.

Turklāt politiķi uzskata, ka jau tagad ir iespēja, noformējot testamentu, lemt jautājumu par mantības nodošanu partneriem, neatkarīgi no viņa dzimuma. Tiesa, tādā gadījumā uz daļu īpašuma varēs pretendēt arī citi mantinieki – vecāki, bērni, brāļi un māsas.

Ziņu lente
0