Pankratovs: "padomju okupācijas" idejai Latvijā piekrīt tuvredzīgi prāti

© SputnikДепутат Рижской думы Руслан Панкратов
Депутат Рижской думы Руслан Панкратов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes turpina "padomju okupācijas" tēmu cerībā uz vietējā nacionālistiski noskaņotā elektorāta atbalstu, uzskata politiķis Ruslans Pankratovs.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iestāšanās PSRS "okupācijas doktrīna" ir vērsta uz pretenzijām pret Krieviju un tālaika vēstures falsifikāciju, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija. Iepriekš Latvijas ārlietu ministrs Latvijas iedzīvotāji atbalstīja republikas tuvināšanos Padomju Krievijai 1940. gadā.

"Okupācijas doktrīna" ir vienīgais, ko Latvijas vadība spēj piedāvāt iedzīvotājiem, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja starptautiskās tiesībsargājošās organizācijas "Latvijas krievu pasaule" priekšsēdētājs, politiskās partijas "Rīcība" līderis Ruslans Pankratovs.

"Latvijā joko, ka republikas ĀM ir ASV Valsts departamenta nodaļa. Nevienam nav noslēpums, ka mūsdienu Latvijas ārpolitiskais kurss ved Valsts departamenta politikas fārvaterā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kā nepatstāvīga vienība, neko citu nevar pateikt," uzsvēra Pankratovs.

Politiķis uzskata, ka Latvijas varasiestādes turpina "padomju okupācijas" tēmu cerībā uz vietējā nacionālistiski noskaņotā elektorāta atbalstu.

"Tā rod atbalstu tuvredzīgos prātos, kas nespēj domāt kritiski. Kā nodeldēta plate skan tēzes par okupāciju no PSRS puses un Staļina represijām. Tas vajadzīgs nevis tāpēc, lai paturētu prātā vēsturi un godātu tālaika notikumos cietušo piemiņu. Latvijas valdība izmanto savu traktējumu, lai attaisnotu daļas savu iedzīvotāju beztiesiskumu," atgādināja Pankratovs.

Valda uzskats, ka Latvijā ir divkopienu sabiedrība, taču tagad vērojama arī spēcīga sociālā noslāņošanās, atzīmēja politiķis.

Флаг СССР, бюст Ленина и флаг Латвийской ССР - Sputnik Latvija
Politika
Kolektīva pašiedvesma: kāpēc Latvija atkal cilā "okupācijas" kompensāciju tēmu

"Mēs esam sadalīti pēc valodas pazīmes – krievu un latviešu valodā runājošajos. Bet tagad notiek šķelšanās arī latviešu vidū: vietējie un atbraucēji. Turklāt 30 gadu laikā izveidojušās zināmas varas un varai pietuvinātas aprindas, kas iedzīvojušās bagātībā uz sava stāvokļa rēķina. Viņi visiem spēkiem cenšas nezaudēt vietu pie siles, saglabāt savu materiālo bāzi, un šajā cīņā tautiešu liktenis ciņiem rūp vismazāk," paskaidroja Pankratovs.

Baltijas valstis regulāri apgalvo, ka 1940. gadā Padomju Savienība tās "okupējusi". Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka ne par kādu Baltijas valstu "okupāciju" nevar būt ne runas, un Baltijas iestāšanās PSRS ir tālaika starptautiskajām normām atbilstoša. Turklāt republikās laikā, kad tās bija PSRS sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu), strādāja nacionālās varasiestādes.

Ziņu lente
0