KF senators iesaka apspriest RT translācijas aizliegumu EPPA

© Sputnik / Доминик Бутен / Pāriet pie mediju bankasЗимняя сессия ПАСЕ
Зимняя сессия ПАСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas senators Aleksejs Puškovs ierosina EDSO Parlamentārās asamblejas un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas tuvākajās sesijās apspriest jautājumu par RT kanālu translācijas aizliegumu Latvijā un Lietuvā.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. RT kanālu translācijas aizliegumu Latvijā un Lietuvā vajadzētu apspriest EDSO Parlamentārās asamblejas un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas tuvākajās sesijās, paziņoja Krievijas Federācijas Padomes Informācijas politikas komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs, vēsta RIA Novosti.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
Starptautiskā Raidorganizāciju asociācija noraizējusies par RT aizliegumu Baltijā

Lietuvas un Latvijas iestāžu lēmumus attiecībā pret RT politiķis uzskata par nelikumīgiem starptautisko saistību pārkāpumiem.

Baltijas valstu valdību viedokli senators uzskata par "ļoti viegli ievainojamu". Viņš norādīja, ka argumenti par labu medija slēgšanai "neiztur nekādu kritiku" un atzīmēja, ka jāiesniedz atbilstošas rezolūcijas projekts.

"Būs ļoti interesanti paskatīties, kā EDSO vai EPPA viņu piekritēji aizstāvēs šo viedokli, jo tas ir absolūti melīgs," uzsvēra Puškovs.

Viņš atgādināja, ka līdz šim rietumvalstis nav pieļāvušas tādus atklātus uzbrukumus medijiem, kā to slēgšana.

"Pie tam tie ir ES locekļi, tas ir, viņus saista arī saistības ES, kur vienmēr tiek uzsvērts mediju brīvības princips... Man šķiet, tas var kļūt par ļoti svarīgu darba virzienu EDSO Parlamentārajā asamblejā un EPPA," secināja senators.

Kā jau iepriekš stāstījām, nesen Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) paziņoja par piecu RT telekanālu retranslācijas aizliegumu valstī - RT, RT HD, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary.

Iepriekš telekanālu RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, RT TV retranslāciju aizliedza Latvija, kura turklāt aicināja ES valstis rīkoties analoģiskā veidā. Gan Viļņa, gan Rīga argumentēja savu lēmumu ar to, ka telekanālus vada mediju grupas "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs, pret kuru ir spēkā Eiropas Savienības sankcijas.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka atbalsta Latvijas soli attiecībā pret RT un valdība izvērtē iespējas pēc Latvijas piemēra aizliegt RT translāciju valstī.

Baltijas valstis lēmumu pamatoja ar to, ka tie piederot ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam, pret ko vērstas Eiropas Savienības sankcijas. Kā zināms, starptautiskā ziņu aģentūra "Rossija segodņa" un RT ir divas atsevišķas juridiskas personas, šī informācija ir publiski pieejama.

Председатель комиссии Госдумы по расследованию случаев вмешательства в дела РФ извне Василий Пискарев - Sputnik Latvija
KF Valsts dome iesniedza ĀM datus, lai atbildētu uz RT apspiešanu Baltijā

Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka RT telekanālu translācijas aizliegums Latvijā un Lietuvā ir tiešs saistību pārkāpums, ko Baltijas valstis uzņēmušās brīvprātīgi. Resors norādīja, ka Baltijas valstu iestāžu uzbrukums Krievijas medijiem ir koordinēts.

Krievijas Federācijas Padomes Informācijas politikas un sadarbības ar medijiem pagaidu komisija pieņēma paziņojumu, kurā aicināja Krievijas Ārlietu ministriju un citus resorus ieviest sankcijas pret Latvijas, Lietuvas un Igaunijas varasiestādēm, ņemot vērā situāciju ar RT un Sputnik. FP spīkere Valentīna Matvijenko paziņoja, ka parlamenta augšpalāta lūgs ĀM reaģēt uz situāciju ar RT un Sputnik Baltijas valstīs.

Savukārt Valsts domes komisijas, kas izmeklē ārvalstu iejaukšanās faktus Krievijas iekšējās lietās, priekšsēdētājs Vasilijs Piskarjovs informēja, ka komisija savākusi materiālus par virkni Baltijas mediju, kuri strādā ar auditoriju Krievijā, un no kuru puses fiksēti destruktīvas informācijas izplatīšanas mēģinājumi. Materiāli nodoti ĀM. Valsts dome uzskata, ka, izstrādājot atbildes reakciju, ĀM ņems vērā komisijas nosūtītos materiālus un informāciju par Baltijas mediju destruktīvo ietekmi, tostarp arī Krievijas pierobežas teritorijās, piezīmēja Piskarjovs.

Ziņu lente
0