Viedoklis

MiG-31 – bīstamākais mednieks debesīs

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasМногоцелевой истребитель МиГ-31 с гиперзвуковой ракетой "Кинжал"
Многоцелевой истребитель МиГ-31 с гиперзвуковой ракетой Кинжал - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienās jau parādījušās piektās paaudzes kara lidmašīnas, tomēr par spēcīgāko gaisa cīnītāju pasaulē joprojām tiek uzskatīts Krievijas ceturtās paaudzes smagais iznīcinātājs MiG-31, kas spēj pielietot raķetes ātrumā līdz 2,83 Mahiem un vairāk nekā 20 km augstumā.

Par lidmašīnu ļoti interesējas ārvalstu speciālisti, jo tam nav analogu, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Iznīcinātājam MiG-31 darba ir pietiekami daudz – rietumvalstis teju vai katru nedēļu organizē izlūkošanu, pārbauda Krievijas gaisa robežu izturību. Piemēram, 14. jūlijā Barenca un Melnās jūras akvatorijās tika fiksēti gaisa mērķi, tie pārvietojās KF valsts robežu virzienā. Objektu identifikācijai un pārtveršanai gaisā pacēlās Ziemeļu flotes un Dienvidu kara apgabala pretgaisa aizsardzības dežurējošo spēku iznīcinātāji. Krievijas iznīcinātāju pavadītas, Norvēģijas GS izlūklidmaīnas R-3S "Orion" (Barenca jūras gaisa telpā), ASV GS RС-135, MQ-9А "Reaper" un Р-8А "Poseidon" (Melnās jūras gaisa telpā) bija spiesti mainīt kursu. MiG-31 jau sen droši sargā Krievijas aizpolārās robežas, un vairāk nekā divus gadus turpina kaujas dežūru Melnās jūras reģionā (Krievijas Dienvidu kara apgabals) ar hiperskaņas raķetēm "Kinžal".

© SputnikIznīcinātājs MiG-31 pārtver nosacīto robežas pārkāpēju Kamčatkā
MiG-31 – bīstamākais mednieks debesīs - Sputnik Latvija
Iznīcinātājs MiG-31 pārtver nosacīto robežas pārkāpēju Kamčatkā

Iepriekš (11. jūlijā) ASV izlūkošanas lidmašīna RC-135 pietuvojās Krievijas valsts robežai virs Japānas jūras neitrālajiem ūdeņiem. Krievijas robežu pārkāpumu nepieļāva efektīvs tandēms – MiG-31 un Su-35.

Amerikaņu speciālisti MiG-31 dēvē par Krievijas GKS "labāko mednieku" un vērīgi analizē tā iespējas. Military Watch analītiķi atzīst, ka MiG-31 ir smagākais un ātrākais mūsdienu iznīcinātājs pasaulē. Šķiet, tas nav galvenais.

Titānisks pārspēks

Specializētie izdevumi Rietumos regulāri publicē Foxhunter (MiG-31 nosaukums NATO) superspējām veltītus apskatus. Žurnāls Military Watch atzīmē: neviens iznīcinātājs-pārtvērējs pasaulē nespēj operatīvi pārtvert un likvidēt visātrāko pretinieku, kā arī ballistiskās un spārnotās raķetes, kosmosa aparātus. MiG ar hiperskaņas raķetēm var dažu minūšu laikā pacelties no aerodroma un uzbrukt pretinieka aviācijas bāzes kuģiem, militārajiem objektiem, komandpunktiem (lidojums bez degvielas uzpildes – līdz 3000 km). Trīs vai četri iznīcinātāji MiG-31 spēj kontrolēt gaisa telpu 1000 km frontē un 300 km dziļumā.

MiG-31BM ir RLS ar fāzētu antenas režģi, tas fiksē mērķus 160-320 km attālumā (atkarībā no modifikācijas) nelielā, vidējā un lielā augstumā. Tas automātiski pavada līdz 10 mērķus un atlasa 4-6 prioritāros objektus sinhronai apšaudei līdz 200 km attālumā vai pat 300 km attālumā ar vadāmajām raķetēm R-33 un R-37. piemēram, MiG-31M un MiG-31BM var uz piekares nest līdz sešas raķetes R-33S. Tātad vienlaikus iespējams likvidēt līdz 6 mērķus.

Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на авиационно-космическом салоне МАКС-2019  - Sputnik Latvija
Viedoklis
"NATO pabrīnīsies": ar ko apbruņos Krievijas jauno iznīcinātāju

Saskaņā ar Military Watch datiem, MiG-31 vajadzībām izstrādātā "gaiss-gaiss" tipa raķete R-37 var likvidēt lidmašīnas AWACS, gaisa komandpunktus un uzpildes lidmašīnas līdz 400 km attālumā. MiG-31 arsenālā ir arī vidēja un maza darbības rādiusa vadāmās raķetes, modernizētās pretradiolokācijas (pretkuģu) raķetes C-31 "Gaiss-virsma" (AS-17 Krypton NATO klasifikācijā), kas var nodarīt jūtamu kaitējumu virszemes un virsūdens objektiem līdz 250 km attālumā. Aviācijas komplekss "Kinžal" ar hiperskaņas raķeti padara "caurskatāmas" visas esošās un perspektīvās domājamā pretinieka PGA un PRA sistēmas un sasniedz mērķi līdz 2000 km attālumā. Kaujas mašīna spēj pretoties aktīvajiem un pasīvajiem radiotraucējumiem. Ne velti ASV uzskata, ka iznīcinātāji MiG-31 ir ārkārtīgi bīstami jau pacelšanās laikā.

Būtu loģiski pieņemt, ka amerikāņu gaisa spēkiem būtu jāpiesargās arī pie Kazahstānas robežām. Izdevums Military Watch vēsta, ka Kazahstānas Gaisa kara spēku bruņojumā ir 32 smagie pārtvērēji, iznīcinātāju aviācijas fundaments līdz ar iznīcinātājiem Su-27 un Su-30SM. Vairāki Kazahstānas MiG ir modernizēti līdz MiG-31BM līmenim, tām ir arī raķetes R-77 līdz ar agrīnāko R-33. Piezīmēsim, ka, neskatoties uz visām superspējām, iznīcinātāja MiG-31 eksporta variants 2000. gadu sākumā maksāja aptuveni 35 miljonus dolāru. Salīdzinoši nedaudz. Domāju, lidmašīna varētu izpelnīties slavu starptautiskajā bruņojuma tirgū, taču MiG-31 Krievija uztic tikai retam sabiedrotajam vai partnerim.

"MiG" nepanāksi

Ekspluatācijas laikā iznīcinātājs vairākkārt modernizēts, tam koriģēta konstrukcija, integrētas mūsdienīgās iekārtas un spēcīgāks bruņojums. Rezultātā, MiG-31 efektivitāte salīdzinājumā ar MiG-31 ir pieaugusi vairāk nekā divkārt. Arī vēlīnās PSRS laikā no MiG-31 saformētais aviācijas pulks tika uzskatīts par pretgaisa aizsardzības speciālo uzdevumu vienību (lidmašīna uzņemta bruņojumā 1981. gadā). iznīcinātāji bija dislocēti par Franča Jozefa zemes ledainajā aerodromā.

Перехватили и проводили: российские истребители снова встретили любопытных американцев - Sputnik Latvija
Video
Pārtvēra un pavadīja: Krievijas iznīcinātāji atkal sastapuši ziņkārīgus amerikāņus

Britu žurnāls Air Forces Monthly stāsta, ka pēc modernizācijas MiG-31 efektivitāte būtiski pieaugusi, pateicoties RLS jaunajiem režīmiem un jaunajām raķetēm. Apšaudes kontroles modernizētā sistēma "Zaslon AM" ar jauno procesoru nomainījusi veco "Argon 15A", jaunā RLS spēj fiksēt iznīcinātāja tipa mērķus 130 jūdžu (209 km) attālumā, radusies iespēja pavadīt līdz 24 gaisa mērķus. Lai nu būtu, kā būdams, modernizētais iznīcinātājs MiG-31BM vēl šodien demonstrē nesasniedzamu tehnoloģisko virsotni attīstītākajām pasaules valstīm. Piemēram, 14. jūlijā Pentagons un "Boeing" parakstīja līgumu par modernizēto iznīcinātāju F-15EX būvi – it kā smagāko un ātrāko pasaulē. Deklarētais ātrums – līdz 3 Mahi, ar bruņojuma kravu līdz 3,2 tonnu apjomā un iespēju palaist līdz 7 metrus garas hiperskaņas raķetes (pašu raķešu pagaidām vispār nav).

Taču Krievijas MiG-31BM maksimālais ātrums jau faktiski ir 3 Mahi. Lietderīgā krava – līdz 5 tonnas ar pacelšanās svaru līdz 46,7 tonnas. Ilgstošu dinamisko un temperatūras slodzi MiG iztur, pateicoties izturīgajam korpusam, ko par 50% veido tērauds, par 33% - alumīnija kausējumi un par 16% - titāns. Amerikāņi nepārprotami cenšas "panākt" Krievijas tehnoloģijas, ko tā demonstrēja pagājušā gadsimta beigās. Vienlaikus Krievija jau vairākus gadus strādā pie perspektīvā tālā darbības rādiusa pārtvērēja MiG-41, un tas būs iznīcinātāja-pārtvērēja MiG-31 cienījams mantinieks, spējīgs pildīt uzdevumus tuvajā kosmosā.

Ziņu lente
0