Latvija par nodokļu maksātāju naudu publicē nacistiskā noziedznieka grāmatu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Национальной библиотеки и Каменный мост
Здание Национальной библиотеки и Каменный мост - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība Latvijā pievērsusi uzmanību tam, ka nacistiskā noziedznieka grāmatas izdošanā piedalījies Kultūras ministrijai pakļauta valsts iestāde.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Latvijas nacionālās bibliotēkas dalību Herberta Cukura grāmatas izdošanā iespējams vērtēt kā bijušo nacistisko noziedznieku un viņu līdzskrējēju glorifikācijas kārtējo mēģinājumu valsts līmenī, uzskata Krievijas vēstniecība Latvijā.

Rīgas grāmatnīcu plauktos nonākusi grāmata "Mans lidojums uz Japānu", ko laidusi klajā Latvijas Aviācijas muzeja izdevniecība. Grāmatas autors – nacistiskais noziedznieks Herberts Cukurs, kurš piedalījies ebreju masu slepkavībās Latvijā.

Табличка на здании Латвийской Генеральной прокуратуры - Sputnik Latvija
Latvijas Ģenerālprokuratūra atjaunojusi lietu pret "Rīgas bendi" Cukuru

Krievijas vēstniecība Latvijā pauda savu viedokli par šo izdevumu.

"Jau zināms, ka Krievijā un vairākās valstīs aiz tās robežām pausta, maigi sakot, neizpratne par Herberta Cukura kārtējā eposa "Mans lidojums uz Japānu" izdošanu.

Kā noprotam, minētais "šedevrs" nācis klajā ar valsts iestādes – Latvijas nacionālās bibliotēkas sadarbību un atbalstu. Līdz ar to rodas saprotams jautājums vietvarai: "Vai tik ne par Latvijas nodokļu maksātāju naudu organizēta H.Cukura memuāru izdošana?"

Domājams, tāda mēroga valsts iestādes dalību tāda veida literatūras izdošanā var uzskatīt par bijušo nacistisko noziedznieku un viņu līdzskrējēju glorifikācijas kārtējo mēģinājumu Latvijā," teikts Krievijas diplomātiskās misijas paziņojumā Facebook.

Otrā pasaules kara gados latviešu lidotājs Herberts Cukurs brīvprātīgi iestājās nacistu okupācijas režīma izveidotajā latviešu palīgpolicijas SD vienībā, ko komandēja Viktors Arājs. Viņš turēts aizdomās par to, ka piedalījies vismaz 30 tūkstošu ebreju slepkavībās Holokausta laikā.

Европейский парламент - Sputnik Latvija
Lindermans: EP deputātu no Latvijas rusofobija – uz psihozes robežas

1965. gadā Urugvajā viņu likvidēja Izraēlas specdienesta "Mossad" aģenti. Izraēlas specdienestu oficiālā informācija liecina, ka SD nāvessodu izpildītāju komandas virsnieku Cukuru izsekoja Rīgas geto bijušais ieslodzītais, kurš tajā pazaudēja visu ģimeni un pats izdzīvoja brīnumainā kārtā.

2006. gadā tika ierosināta krimināllieta par Herberta Cukura iespējamo līdzdalību ebreju slepkavībās. Izmeklēšana ritēja pēc Latvijas Krimināllikuma 71. panta – "Genocīds", taču gandrīz 13 gadus vēlāk tika slēgta nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Izmeklēšanai iesniegtajiem pierādījumiem trūkst juridiskā spēka, uzskatīja Latvijas prokuratūra, un nav iespējams nopratināt lieciniekus, jo viņu vairs nav starp dzīvajiem.

2019. gada maijā Latvijas Ebreju kopienu padome un cietušie vērsās Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu atsākt kriminālprocesu par Cukura noziegumiem, norādot, ka ir jauni būtiski apstākļi, kas iepriekš prokuratūrai nav bijuši zināmi.

2019. gadā Latvijas Ģenerālprokuratūra atjaunoja pirmstiesas izmeklēšanu Herberta Cukura lietā.

Ziņu lente
0