Eksperts: ASV rīcība pret "Ziemeļu straumi 2" ir jezuītiska, Eiropā valda pasivitāte

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов
Директор по энергетическому направлению Института энергетики и финансов Алексей Громов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā vērojami tikai Vācijas negatīvie izteikumi, savienība nesper nekādus praktiskus soļus, lai pretotos ASV jaunajām sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2".

RĪGA, 22. jūlijs – Sputnik. ASV Kongresa Pārstāvju palāta vienbalsīgi atbalstījusi aizsardzības budžeta projekta grozījumus, kuri paredz stingrākas sankcijas pret gāzesvadu "Ziemeļu straume 2". komisijai jāsaskaņo grozījumi ar likumprojektu par stingrākām sankcijām, kas iesniegts Senātā. Pēc tam likums jāparaksta ASV prezidentam.

Jauno sankciju ieviešana būtiski apgrūtinās un palēninās "Ziemeļu straumes 2" būvdarbus, atzīmēja Enerģētikas un finanšu Enerģētikas departamenta vadītājs Aleksejs Gromovs.

"Sankciju paplašināšana skars gandrīz visas ārvalstu un Krievijas kompānijas, kas sadarbojas ar operatoru "Nord Stream 2 AG" dažādās projekta īstenošanas stadijās. Tas ir tāds "jezuītisks lēmums". Dānija ieturēja pauzi, lai dotu ASV iespēju to pieņemt un deva atļauju darbiem tikai tad, kad ASV valdība bija gatava iekļaut un apstiprināt vajadzīgos grozījumus," paskaidroja Gromovs sarunā ar Sputnik Latvija.

Viņš konstatēja, ka dāņi formāli parādījuši: viņiem nav iebildumu pret gāzesvada būvdarbiem, tomēr darīja visu iespējamo, lai vilcinātu projekta realizāciju. "Ja Dānija nebūtu tā vilkusi garumā ar pirmo atļauju, "Ziemeļu straume 2" būtu uzbūvēta laikus, un visas šīs sankcijas būtu bezjēdzīgas," uzsvēra Gromovs.

Инаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне - Sputnik Latvija
ASV Pārstāvju palāta atbalstījusi pastiprinātas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Eksperts piezīmēja, ka Eiropa nesper nekādus praktiskus soļus, lai reāli pretotos ASV jaunajām sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2". "Jā, Vācija ļoti kritiski izvērtē ASV vadības soļus. Domāju, viss beigsies ar verbāliem protestiem, paziņojumiem par nepieļaujamiem ierobežojumiem un atbildes soļu izdomāšanu. Mēs zinam, ka agrākās šada veida Eiropas iniciatīvas nav nonākušas līdz realizācijai," atgādināja Gromovs.

Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus bija plānots noslēgt pērn, taču Šveices apakšuzņēmējs Allseas ASV sankciju draudu ietekmē izveda savus kuģus no Baltijas. Maskava asi nosodīja Vašingtonas eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas kompānijām, kas piedalās projektos un norādīja, ka pabeigs būvdarbus saviem spēkiem.

Громов назвал последствия санкций США для "Северного потока - 2"
Ziņu lente
0