Viedoklis

Krievijas flote saņēmusi Be-200: lidmašīnas-amfībijas parādīsies Azovā un Kaspijā

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasРоссийский самолет-амфибия (летающая лодка) БЕ-200 "Альтаир"
Российский самолет-амфибия (летающая лодка) БЕ-200 Альтаир - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaulē plaši pazīstamā daudzfunkcionālā lidmašīna-amfībija Be-200 uzņemta Krievijas Jūras kara flotes bruņojumā. Tā ļaus būtiski paplašināt jūras kara aviācijas operatīvās iespējas.

Lidaparāts uzstādījis vairāk nekā divdesmit pasaules pacelšanās ātruma rekordus ar kravu. Savā klasē tam konkurentu nav, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Krievijas JKF Jūras aviācijas pilotu kaujas sagatavošanas un kvalifikācijas celšanas centrā Jeiskas pilsētā nesen tika uzņemta pirmā Krievijas Aizsardzības ministrijas vajadzībām uzbūvētā lidmašīna-amfībija Be-200 "Altair". Sākusies izmēģinājumu ekspluatācija. 2018. gadā noslēgtais līgums paredz, ka JKF šogad saņems divas meklēšanas un glābšanas modifikācijas lidmašīnas. Nākotnē "Altairu" sēriju Krievijas JKF plānots turpināt.

Krievijas atomzemūdene Vladimir Monomah, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijā top jauna flote: 16. jūlijā tiks sākta sešu kuģu būve

Krievijas AM iecerējusi saformēt jūras aviācijas amfībiju nodaļas Baltijas, Ziemeļu, Klusā okeāna, Melnās jūras flotēs un Kaspijas flotiles sastāvā. Tas ļaus paplašināt patrulēšanas iespējas, kā arī meklēšanas un glābšanas operācijas atbildības zonās. Be-200 konstruktīvi un funkcionāli atšķiras no citām modifikācijām. 

Iepriekš izgatavoti aptuveni 20 eksemplāri, ko pārsvarā izmanto Krievijas un Azerbaidžānas Ārkārtas situāciju ministrijas. Lidmašīnai ir sešas modifikācijas (meklējumu un glābšanas, patruļu, transporta, sanitārā, pasažieru un ugunsdzēsības lidmašīnas), specializāciju ataino abreviatūra. Piemēram, BE-200P tiek izmantota patrulēšanai, izceļas ar lielu daudzumu kontroles iekārtu, kas ļauj fiksēt valsts robežu vai ekonomiskās zonas pārkāpējus lielā attālumā. BE-200PS tiek izmantota meklēšanas un glābšanas operācijās. Ugunsdzēsēju BE-200ČS tiek ražota eksportam. Vienu no tām iegādājusies Azerbaidžāna, 4 "lidojošās laivas" 2016. gadā pasūtīja Ķīna.

© Sputnik / Эмре Оз / Pāriet pie mediju bankasLidmašīna-amfībija Be-200 izstādē Stambulā
Krievijas flote saņēmusi Be-200: lidmašīnas-amfībijas parādīsies Azovā un Kaspijā - Sputnik Latvija
Lidmašīna-amfībija Be-200 izstādē Stambulā

Austošā zvaigzne

Patlaban Krievijas AM pasūtījusi sešas "Altair". Tās priekšrocības JKF ir acīmredzamas. Lielākā mūsdienu lidmašīna-amfībija ar reaktīvajiem dzinējiem Be-200 "Altair" spēj patrulēt jūras robežas un ekonomiskās zonas, pildīt meklēšanas un glābšanas funkcijas, pārvadāt kravas ar masu līdz 5 tonnām 1500 km rādiusā, līdz 10 tūkstošu metru augstumā. Virs spārniem novietotie spēcīgie dzinēji D-436TD ļauj sasniegt ātrumu līdz 710 km/h (ikdienas ātrums – 365 km/h). Lidmašīna var nosēsties jūrā ar viļņu augstumu līdz 1,3 metriem, lai paceltos tai nepieciešams tikai 1500 m ieskrējiens pa jūru vai sauszemi. Tas ir ļoti svarīgi operatīvai un drošai kravu piegādei JKF kuģiem atklātā jūrā. Be-200 izceļas arī ar autonomas bāzes iespēju, augstu lidojumu drošību un iespēju nosēsties uz ūdens, ja viens no dzinējiem ir sabojājies. Tā spēj līdz sešas stundas patrulēt 200 jūdžu piekrastes zonā.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф в Крыму. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Redzamas kā mušas uz griestiem: Turcija izmēģina S-400 pret ASV iznīcinātājiem

"Altair" apgūšanas posmā Krievijas AM ziņoja, ka tā tiks izmantota miermīlīgiem mērķiem, taču Be-200 universālā platforma ļauj izvietot plaša spektra speciālās iekārtas, risināt sarežģītus militāros uzdevumus. Piemēram, patruļu lidmašīnā var uzstādīt optiski elektroniskās identifikācijas sistēmas un automatizētas operatoru darba vietas, komandas taktisko, radiolokācijas, radiohidroakustikas, magnetometrijas sistēmas, radiotehniskās izlūkošanas un bruņojuma kontroles kompleksus. "Altair" spēj veikt jūras, sauszemes un gaisa objektu izlūkošanu, nodrošināt speciālās operācijas, efektīvi risināt katastrofā nokļuvušu lidmašīnu, kuģu un zemūdeņu ekipāžu meklēšanu, kā arī pārvadāt karavīrus un bruņojumu, evakuēt ievainotos un slimos no piekrastes rajoniem (vai stihiskas nelaimes zonām) bez aerodromu tīkla. Iespējams, platforma tiks pielāgota arī uzbrukuma pretzemūdeņu cīņas uzdevumu risināšanai.

"Lidojošajā laivā" uzstādītas modernas radioelektroniskās iekārtas, ieskaitot jaunākās paaudzes pilotāžas un navigācijas kompleksu. Lidmašīna var pārvietoties jebkādos fiziski ģeogrāfiskos un klimatiskos apstākļos, dienā un naktī, vienkāršos un sarežģītos meteoroloģiskajos apstākļos. Daudzfunkcionālā Be-200 "Altair" ir pasaules līmeņa lidmašīna, speciālisti tai prognozē panākumus. Tuvākajā laikā tā būs redzama Galvenajā jūras kara parādē Sanktpēterburgā 26. jūlijā.

Kaspijas vide

Be-200 pirmo aviācijas nodaļu plānots saformēt Kaspijā. Jāpiebilst, ka pavisam nesen Krievijas JKF Kaspijas flotilei vēl nebija pašai savas jūras aviācijas. Nelielas vienības tika iekļautas flotē vienīgi Pilsoņu un Liela Tēvijas kara laikā. Domājams, Kaspijas jūra kļūs par "Altair" izmēģinājumu poligonu. Ekspluatācijas pieredze dos iespēju pilnveidot "lidojošās laivas", labāk pielāgot gaisa platformu JKF uzdevumu veikšanai.

Vienlaikus tas sola būtiski ieinteresēt Krievijas reģionālos sabiedrotos un partnerus militāri tehniskās sadarbības jomā Centrālajā Āzijā un citviet. Lidmašīnai Be-200 ir vērā ņemams eksporta potenciāls, ievērojamu konkurentu tai nav. 

Танковые учения на полигоне Погоново в Воронежской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ideāls ierocis: Krievijā tapis elektromagnētiskais lielgabals ar 10 km darbības rādiusu

1990. gadā Kanādas kompānija "Bombardier" pārtrauca savu "lidojošo laivu" CL-215 ražošanu, kas var uzņemt 5,3 tonnu ūdens kravu (pasaulē vēl ir aptuveni 120 tādi lidaparāti). Bombardier CL-415 ar diviem skrūves turbodzinējiem PW123AF var uzņemt 6 tonnas ūdens. Uz tā bāzes radītā daudzfunkcionālā patruļas 415MP ir cenu kategorijā, kas pircējus atbiedē (25 gadu laikā pārdotas 80 415MP lidmašīnas). Jāpiebilst, ka Bombardier 415 daudzos aspektos piekāpjas "Altair".

Japāņu amfībijas US-1A (1971. gada lidaparāts) un US-2 (sērijā no 2007. gada) paredzētas meklēšanas un glābšanas darbiem. Uzlecošās saules zeme piedāvā vēl vienu "lidojošo laivu" – ShinMaywa, taču tā ir pārāk dārga. 1985.-1986. gg. Ķīna uzbūvējusi tikai četras daudzfunkcionālās amfībijas SH-5, kas tiek izmantotas tikai meklēšanai un glābšanai. Ķīnas amfībijai AG600 radušās nopietnas tehniskās grūtības. Ne velti ķīnieši ugunsgrēku likvidācijai pasūtījuši Krievijas Be-200. Tātad faktiski "Altair" nav konkurentu visā psaule pēc visiem parametriem.

Jāpiebilst, ka ražotājam ir konstruktoru idejas vēl pusgadsimtam, ieskaitot perspektīvo elektroplānu Be-1000 un Be-2500 projekti.

Ziņu lente
0