Ķīna plāno sankcijas sakarā ar ASV likumu "Par Honkongas autonomiju"

© Sputnik / Мигель Кандела / Pāriet pie mediju bankasПротесты в Гонконге
Протесты в Гонконге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV likumprojekts ļaunprātīgi nomelno likumu par Honkongas nacionālo drošību, tā ir rupja iejaukšanās Honkongas lietās un Ķīnas iekšējās lietās, uzsvēra ĶTR Ārlietu ministrija.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Ķīna nosoda likuma "Par Honkongas autonomiju" pieņemšanu ASV, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumu.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps informēja, ka parakstījis likumu un prezidenta dekrētu par Pekinas saukšanu pie atbildības sakarā ar tās darbībām pret Honkongu. Dokuments paredz sankcijas pret ārvalstu pilsoņiem un kompānijām, kas saistītas ar Lielbritānijas un Ķīnas deklarācijas no 1984. gada un ĶTR pamatlikuma pārkāpšanu, kas piešķir šim reģionam valsts īpašā administratīvā rajona statusu.

"ASV likumprojekts ļaunprātīgi nomelno likumu par Honkongas nacionālo drošību, satur draudus par sankciju ieviešanu pret Ķīnu, nopietni pārkāpj starptautiskās tiesības un starptautisko attiecību pamatnormas, tā ir rupja iejaukšanās Honkongas lietās un Ķīnas iekšējās lietās. Ķīnas valdība to asi  nosoda un kategoriski iebilst," uzsvēra ĶTR Ārlietu ministrija.

Uzsvērts, ka likumīgo interešu aizsardzībai Pekina spers nepieciešamos atbildes soļus un ieviesīs sankcijas pret ASV pilsoņiem un organizācijām, kam ar to ir sakars.

Saskaņā ar Ķīnas ĀM paziņojumu, valsts nepieļaus ārvalstu iejaukšanos Honkongas lietās, un jebkādi ASV centieni aizkavēt nacionālās drošības likuma īstenošanu ir lemti neveiksmei.

Ķīna kārtējo reizi aicināja Vašingtonu "labot savas kļūdas un nerealizēt tā saucamo likumu "Par Honkongas autonomiju", kā arī pārtraukt jebkādu iejaukšanos valsts iekšējās lietās.

Kas notiek Honkongā

Pirms gada autonomijā sākās protesta akcijas pret likumprojektu par ekstradīciju, ko reģiona iedzīvotāji uztvēra kā īpašā statusa graušanu. Demonstrāciju fonā 2019. gada oktobrī dokuments tika atsaukts.

30. jūnijā stājās spēkā Nacionālās drošības likums. Tas aizliedz graujošu, separātisku, teroristisku darbību un sazvērestības ar ārzemniekiem. Mītiņi turpinājās, ASV pārmet Pekinai uzbrukumu autonomijai.

Ķīnas valdība jau vairākkārt aicinājusi Vašingtonu neiejaukties valsts iekšējos jautājumos.

Ziņu lente
0