Viedoklis

Kādiem nolūkiem Krievija pastiprina patruļas Sīrijā

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasСитуация в населенном пункте ад-Дейр аш-Шаркий в Сирии
Ситуация в населенном пункте ад-Дейр аш-Шаркий в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija konsekventi veicina konflikta mierīgu noregulēšanu Sīrijā, neskatoties uz teroristisko grupējumu atlieku nežēlīgo pretošanos un rietumvalstu pretestību.

Krievijas militārās patruļas tiek pastiprinātas, karadarbības pārtraukšanas zonas paplašinās, aizvien lielāks skaits Sīrijas pilsoņu atgriežas dzimtenē – pie normālas dzīves.

Stāvoklis Sīrijas Arābu Republikā vēl joprojām ir saspringts. Periodiski tiek reģistrēti dažādu grupējumu, arī ISIS ("Islāma valsts", Krievijā un citās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums) aktivitātes recidīvi. Krievijas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka no 2019. gada ISIS rīcībā nav kontrolētas teritorijas SAR, taču saglabājas citu teroristisko formējumu ietekmes zonas.

Российская боевая авиация на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Krievija plāno paplašināt armijas bāzes Sīrijā

Krievijas karaspēku grupējuma galvenā uzmanība pievērsta Idlibas deeskalācijas zonai, kuri vienošanās par trases M4 kopīgu patrulēšanu ar Krievijas un Turcijas spēkiem kopumā tiek izpildīta sekmīgi (vienošanos panāca Krievijas Federācijas un Turcijas Republikas prezidenti 2020. gada 5. martā). No 6. marta saskaņā ar vienošanos stājies spēkā karadarbības pārtraukšanas režīms. Nepiebeigtās teroristu vienības cenšas izjaukt miermīlīgas noregulēšanas procesu, taču spēku atklātām kaujām vairs nepietiek.

Krievijas un Turcijas karavīru kopīgo patruļu gaitā 16. jūnijā maršrutā starp Erihas un Urumeldžauzas apdzīvotajām vietām kaujinieki mēģināja veikt teroraktu. Paštaisīta spridzekļa sprādziena rezultātā uz trases M4 Krievijas bruņutransportieris guva nenozīmīgus bojājumus. Patruļas karavīri nav cietuši.

9. jūnijā Sīrijas ziemeļos, Kobani pilsētas rajonā Krievijas kara policijas patruļas ceļā sprāga paštaisīta mīna. Cietušo nav. Maija beigās Idlibas deeskalācijas zonā fugasa sprādzienā uz trases M4 gājis bojā viens Turcijas kara patruļas karavīrs.

Международный военно-технический форум Армия-2016. День пятый - Sputnik Latvija
Sīrija saņēmusi Krievijas iznīcinātāju MiG-29 otro partiju

Fakts, ka mīnu sprādzienos zem Krievijas bruņutransportiera BTR-82A (16. jūnijs) un bruņumašīnas "Tigr" (9. jūnijs) neviens nav nopietni cietis, liecina par kara patruļu efektivitāti un Krievijas AM pieeju dienesta organizācijas, karavīru dzīvības un veselības saglabāšanas pasākumiem. AM paplašina un pastiprina izmantotās bruņutehnikas parku – SAR redzētas arī jaunās bruņumašīnas "Taifun" ar aparatūru radiotraucējumu radīšanai.

Krievijas kara patruļas strādā ne tikai Idlibas provincē – ar helikopteru Mi-8AMTŠ un Mi-35 atbalstu tās stiprina mieru reģionos, ko SAR valdības spēki agrāk nekontrolēja. Izstrādāts vairāk nekā 300 kilometrus garš maršruts atsevišķos Pāreifratas rajonos, gar Sīrijas Arābu Republikas robežām.

Militārās operācijas laikā SAR (no 2015. gada 30. septembra) izmēģināti vairāk nekā 300 Krievijas modernā bruņojuma paraugu, pie tam likvidēti vairāk nekā 87 tūkstoši kaujinieku (ieskaitot aptuveni piecus tūkstošus NVS valstu izcelsmes kaujinieku). Starp citu, tie nebūt nav visi rezultāti, ko devusi Krievijas AM konstruktīvā klātbūtne SAR.

Rietumi ir sarosījušies

10. jūnijā Pentagons paziņoja, ka ASV neplāno palikt Sīrijā uz mūžīgiem laikiem. Prezidents Donalds Tramps jau pirms trim gadiem ziņoja, ka ISIS Sīrijā un Irākā ir uzvarēts. Tomēr karaspēku izvešana nav sākusies, nelikumīgā klātbūtne SAR (bez ANO sankcijas vai Damaskas lūguma) vēl joprojām turpinās.

Разбор полетов: чем объясняется истерика ВВС США в отношении российских самолетов - Sputnik Latvija
Video
Kas noticis gaisā? Kāpēc ASV GS krita histērijā pēc tikšanās ar KF lidmašīnām

16. jūnijā ASV "partneri" nosūtīja no Irākas uz Sīrijas ziemeļaustrumiem kolonnu: 45 kravas automašīnas ar militāro tehniku, septiņas bruņumašīnas un degvielas cisternas. Kolonna iegāja Hasekes provincē, šķērsojot nelegālo robežas šķērsošanas punktu Validā, un devās uz ASV nelikumīgo armijas bāzu pusi naftas atradņu rajonā. Šādus amerikāņu soļus Damaska uzskata par okupāciju. Pēc Sīrijas valdības domām, galvenais to motīvs ir Vašingtonas vēlme saglabāt kontroli pār SAR naftas atradnēm.

Vašingtonas jaunās sankcijas pret Sīriju pārsvarā kaitē civiliedzīvotājiem. 17. jūnijā ASV stājās spēkā likums "Par Sīrijas civiliedzīvotāju aizsardzību", ko Krievijas Ārlietu ministrija novērtēja lakoniski: "Vienpusēji ierobežojumi, pieņemti, apejot ANO DP, kas aizliedz ievest Sīrijā medikamentus, (..) datorus un tehnoloģiskas iekārtas (rentgena skenerus, PMV aparātus, dialīzes un staru terapijas iekārtas), kā arī minerālmēslus, sistēmas ūdens attīrīšanai, būvmateriālus un elektroģeneratorus".

Ziņu lente
0