"Cik ilgi pieļausim?": latvietis sašutis par interviju LTV ar skolnieci krievu valodā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Modrs iedzīvotājs ieraudzījis ziņu izlaidumā krieviski runājošu skolnieci un pieprasījis to izbeigt.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Vērīgs Latvijas TV skatītājs ieraudzījis ziņu raidījumā skolnieci, kas uz žurnālistes jautājumiem atbildēja krieviski. Viņš pieprasa nekavējoties pārtraukt intervēt tos, kuri nerunā valsts valodā. Savu sašutumu viņš pauda lasītājiem Twitter.

"Ieslēdzu 18 LTV ziņas. Runā 2 Olainas viduskolnieces, kārtējo reizi žurnālistei atbild krievu valodā. Cik ilgi pieļausim šo divvalodību? Un tās žurnālistes cik ilgi strādās par tulkiem, tā vietā, lai šādus cilvēkus, kas nerunā valsts valodā neintervētu! Cik ilgi tā turpināsim?" savu sāpi sociālajos tīklos izlēja Andis Zommers.

Daži lasītāji piekrita viņa satraukumam un ieteicās, ka vajadzētu painteresēties par skolnieces pedagogiem.

"Varbūt jāpaintervē šo meiteņu skolotāji valsts valodā. Bieži vien bilingvālās stundās tikai sasveicinās valsts valodā. Stundas notiek krievu valodā. Skolēni paši par to stāsta," Indra Blaua aicina pārbaudīt skolu.

"Intervēt vajag. Pie reizes paprasīt tieši - kādēļ neatbild latviski. Pavaicāt par cieņu pret Latviju un kā tā izpaužas. Izdarīt sacinājumus, t. sk., par "mazākumtautību" skolu izglītības kvalitāti, īpaši - latviešu valodas apguvē," ziņo Ints Goze. Acīmredzot, viņam precīzi zināms, kā vajag pareizi cienīt Latviju.

"Nu, Latvijai diemžēl ir tikai 2 izvēles - uzklausīt dažus krieviski runājošos vai turpināt uzturēt divu valodu informatīvas telpas. Jo aiz sētas gaida sievietes, kuras ar žurnālistiem nedrīkstēs runāt NEKĀDĀ valodā, saskaņā ar šariatu," atgādināja Valters Korālis, domājams, ar mājienu par citiem kaimiņiem.

"Tas turpināsies tik ilgi, cik vien tam būs nozīme jūsu acīs. 30 gadus kopš neatkarības atjaunošanas jūs dzīvojat ar vienu vienīgu problēmu, kas jūs satrauc. Jūs esat šausmīgi novecojuši," autoram angļu valodā attrauca Sergejs Bratarčuks.

Atgādināsim, ka valsts valodas statuss valstī ir tikai latviešu valodai. Krievu valoda tiek uzskatīta par svešvalodu, lai arī tā ir dzimtā gandrīz 40% valsts iedzīvotāju. Diskusijas par to, kādas valodas nepieciešamas darbiniekiem vienā vai otrā nozarē, rit jau sen. Daudzi uzskata, ka dažās jomās ar latviešu valodu vien neiztikt.

Ziņu lente
0