VID atklājis, kādi līdzekļi nokļuvuši budžetā pēc čeku loterijas

CC0 / Unsplash / Чашка кофе и кассовые чеки
Чашка кофе и кассовые чеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn valstī organizēto čeku loteriju iedzīvotāji novērtēja dažādi, toties Valsts ieņēmumu dienests ir gandarīts.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) organizētās čeku loterijas ietvaros iedzīvotāji gada laikā reģistrējuši 16,6 miljonus maksājuma dokumentu, un iesniegtajos čekos minētie dati ļāvuši VID atklāt un novērst nodokļu sistēmas pārkāpumus, palielinot budžeta ienākumus par 1,2 miljoniem eiro, vēsta jauns.lv.

Saskaņā ar loterijas rezultātiem veikto profilakses pasākumu un tematisko pārbaužu gaitā 932 uzņēmēji iesnieguši VID precizētas deklarācijas un papildus deklarējuši nodokļus par summu  1 195 731 eiro apmērā. 43 tematisko pārbaužu rezultātā piespriesti sodi par kopsummu 21 540 eiro apmērā. Tātad gada laikā valsts budžeta ieņēmumi pieauguši par 1 217 271 eiro.

Платежный терминал - Sputnik Latvija
Čeku loterija varētu beigties: trūkst naudas tās turpināšanai

Informācija, ko VID ik mēnesi saņem no čekiem un kvītīm, palīdz konstatēt būtiskus nodokļu pārkāpumus – nereģistrētu vai no uzskaites izņemtu kases aparātu lietošanu, ienākumu slēpšanu, iesniedzot deklarācijas vai reģistrācijas trūkumu PVN maksātāju reģistrā.

Loterija ļauj konstatēt riskus, kas saistīti ar "aplokšņu algām". Bez tam izrādījās, ka čeku loterija ir efektīvs kontroles līdzeklis Covid-19 krīzes laikā, jo dažus iedzīvotāju nosūtītos čekus izsnieguši uzņēmumi, kuri it kā bijuši dīkstāvē un, iespējams, nepamatoti saņem dīkstāves pabalstus, vēsta VID.

Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citās pasaules valstīs tamlīdzīga metode tiek plaši pielietota un nodrošina pozitīvus rezultātus gan no sabiedrības izturēšanās pārmaiņu viedokļa, gan nes ienākumus valsts budžetā.

Ziņu lente
0