Komanda no Latvijas saņems NASA balvu par ideju Venēras apgūšanai

© AP Photo / Anupam NathЛюди наблюдают за суперлунием в Гувахати, Индия
Люди наблюдают за суперлунием в Гувахати, Индия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas komanda ir starp 12 veiksminiekiem, ko NASA atzinīgi novērtējusi Venēras topošā visurgājēja mehānisko detektoru izstrādes konkursā.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. NASA informēja, ka beidzies konkurss par mehānisko detektoru sistēmas radīšanu nākamajam Venēras roverim AREE, vēsta aģentūra.

Konkursā piedalījās 572 projekti, kuru vidū tika izraudzīti trīs finālisti. 12 dalībnieki saņēma NASA veicinašanas balvas. Starp viņiem ir arī komanda "KOB ART" no Latvijas.

Галактика NGC 5949 в созвездии Дракона, нарушающая законы распределения темной материи - Sputnik Latvija
Aprises iegūst kosmiskā misija uz Krievu planētu

Uzvaru konkursā izcīnīja projekts, ko izstrādājis arhitekts Jusefs Gali no Kairas. Viņš ieteica uzvilkt rovera riteņiem tīklu un izvietot sistēmu veltņos un caurulītēs rovera priekšdaļā. Tā kā automātisko aparātu ilgstošs darbs uz Venēras virsmas ir apgrūtināts augstās temperatūras un atmosfēras spiediena dēļ, konkursa mērķis bija mehānisko detektoru izstrāde, kas nodrošinās aparāta drošu pārvietošanos pa planētas virsmu.

Jāpiebilst, ka rekords uz Venēras veikto darbu ilguma ziņā pieder padomju misijai – pētnieciskie aparāti pavadīja uz Venēras 127 minūtes. Šs rekords vēl joprojām nav pārspēts.

Par pirmo vietu konkursā NASA apsolīja balvu 15 tūkstošu dolāru apmērā, par otro – 10 tūkstošus, par trešo – 5 tūkstošus.

Komanda no Latvijas tika izraudzīta starp 12 konkursa dalībniekiem līdz ar vēl vienu sāncensi, kam kosmiskā aģentūra balvā izmaksās 2 tūkstošus dolāru. Pārējiem 10 tiks tikai goda raksti.

Ziņu lente
0