Viņķele: par otro vilni vēl ir pāragri runāt

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz šim Slimību profilakses un kontroles centram ir izdevies noskaidrot Covid-19 inficēšanās avotus Latvijā.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik. Runāt par otro Covid-19 vilni pēc trīs dienu rādītājiem būtu priekšlaicīgi, taču tuvākās dienas būs izšķirošas, pastāstīja TV3 raidījuma "900 sekundes" intervijā veselības ministre Ilze Viņķele.

Латвийско-эстонская граница в Валке-Валге - Sputnik Latvija
Izsekot var tikai atbraukušos no Krievijas un Baltkrievijas: kā Latvijā kontrolē Covid-19

Pēdējo dienu laikā Latvijā ir atklāts vairāk nekā 30 jaunu Covid-19 saslimšanas gadījumu, lai gan pirms tam jaunu inficēto skaits saglabājās zemā līmenī.

Ministre uzsvēra, ka šī ir situācija, kurā noteikti ir jāizvairās no emocionāliem vērtējumiem un jāskatās uz faktiem. Viņa paskaidroja, ka Latvijā Covid-19 gadījumu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju joprojām nepārsniedz 15, taču nevajag gaidīt, kamēr saslimstība aizies tik tālu.

Tai pat laikā, viņasprāt, uz trīs dienu pamata būtu pāragri runāt par otro Covid-19 vilni un secināt, ka inficēšanās izaugsmes tendence ir stabila. Viņa paskaidroja, ka novērtējums tiek veikts katru nedēļu.

"Acīmredzot šodienas un vēl īpaši brīvdienu rādītāji būs tie izšķirīgie, vai otrdien uz Ministru kabineta sēdi man diemžēl būs jādodas ar striktākiem ierobežojumiem," uzsvēra ministre.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) saista pēdējo dienu uzliesmojumu ar Rīgas restorāniem "Aqua Luna" un "Riviera", kuros paviesojās cilvēku kompānija, tai skaitā divi tūristi.

SPKC atzīmēja, ka, ja speciālisti līdz nedēļas beigām nenoskaidros visus jaunos koronavīrusa inficēšanās avotus, nākamnedēļ valsts var atgriezties pie striktākiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19 izplatību.

Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Pārāk maz Latvijas iedzīvotāju lejupielādējuši mobilo lietotni Apturi Covid

Ministre uzsvēra, ka, risinot jautājumu par iespējamajām izmaiņām ierobežojumiem, tiks novērtēts inficēšanās raksturs un kur tā notiek. Šobrīd, pēc viņas sacītā, ir redzams, ka inficēšanās notiek cilvēkiem, kuri atbraukuši no ārzemēm un rīkojuši ballītes vai pasākumus.

"Tātad uzsvars ir ārzemes un iekštelpas - acīmredzot šis būtu tas virziens, kurā mums būtu jāseko notikumu rašanās cēloņiem un arī uz tiem jāiedarbojas," sacīja ministre.

Iepriekš Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis pauda pieņēmumu par to, ka "otrais vilnis", ja tas notiks, būs saistīts ar robežu atvēršanu un ārzemju braucieniem.

Ziņu lente
0