Igaunija var aizliegt RT kanālu translāciju pēc Latvijas piemēra

CC BY 2.0 / Estonian EU Council Presidency / Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии
Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galīgo lēmumu jautājumā par RT kanālu translācijas aizliegumu Igaunijas teritorijā pieņems Naudas atmazgāšanas datu birojs.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Igaunijas valdība apsver iespēju aizliegt Russia Today telekanālu translāciju valstī, vēsta RIA Novosti.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Simoņana par RT aizliegšanu Latvijā: Sputnik bloķēšana netraucē

Aizvadītajā nedēļā Latvija aizliedza kanālu RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, RT TV translāciju, aizbildinoties ar to, ka tie piederot ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam, pret ko vērstas Eiropas Savienības sankcijas. Pie tam Kiseļovs ir ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors, bet RT galvenā redaktore ir Margarita Simoņana, pret kuru nekādas ES sankcijas nav attiecinātas. Abas kompānijas ir atsevišķas juridiskās personas, šī informācija ir labi zināma un atklāti pieejama.

Aizvadītajā nedēļā Lietuvas Ārlietu ministrija ieteica Lietuvas radio un televīzijas komisijai (LRTK) aizliegt RT telekanālu translāciju. LRTK priekšsēdētājs Mants Martišs atzīmēja, ka komisija ir gatava pieņemt lēmumu par kanālu translācijas pārtraukšanu.

​"Pēc Latvijas par RT aizliegumu iedomājusies Lietuva. Gaidām, kad savu arābu un spāņu valodā runājošo iedzīvotāju aizsardzības akcijai pievienosies Igaunija," Simoņana izteicās savā lapā Twitter. (Kanāls RT Spanish strādā spāņu, bet RT Arabic – arābu valodā).

Ilgi gaidīt nenācās. Pirmdien Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka atbalsta Latvijas soli attiecībā pret RT, tomēr, lai līdzīgus soļus spertu Igaunijā, tiks veikta analīze, kam jāapstiprina, vai kanāla translācijas ierobežojumi ir pareiza rīcība ar mērķi īstenot finansiālās sankcijas.

Igaunijas ĀM sabiedrisko sakaru nodaļas darbiniece Kairi Sāra-Isopa atzīmēja, ka kompetentā iestāde finansiālo sankciju jautājumā Igaunijā ir Naudas atmazgāšanas datu birojs (RAB). Lai ieviestu ierobežojumus Krievijas telekanālam, jābūt atbilstošam RAB rīkojumam, un šī iemesla dēļ iestādei jāpierāda sankcijām pakļautās personas ekonomiskais sakars ar telekanālu.

Генеральный директор МИА Россия сегодня Дмитрий Киселев - Sputnik Latvija
"Mēs no sirds pasmējāmies": Kiseļovs aicina Latviju nekavējoties atjaunot RT apraidi

Baltijas valstu vadība jau vairākkārt traucējuši Krievijas mediju darbu. Krievijas ĀM paziņoja, ka saskatāmas šo valstu koordinētas līnijas nepārprotamas pazīmes. Mediju vajāšanas gadījumi Baltijas valstīs, atzīmēja ĀM, "uzskatāmi demonstrē, ko praksē ir vērti demagoģiskie izteikumi par Viļņas, Rīgas un Tallinas uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem". Spiedienu no Igaunijas varasiestāžu puses izjutuši arī Sputnik Igaunija žurnālisti, kuriem valsts policijas un robežsardzes departamenta vadība piedraudēja ierosināt krimināllietas, ja viņi līdz 2020. gada 1. janvārim nepārtrauks darba attiecības ar organizāciju.

Ziņu lente
0