Eksperts paskaidroja, kas Lietuvā maksās par jaunajiem amerikāņu helikopteriem

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканский многоцелевой вертолет Sikorsky UH-60 Black Hawk
Американский многоцелевой вертолет Sikorsky UH-60 Black Hawk - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tādas tehnikas – jaunu kara helikopteru Black Hawk iegāde iecirtīs pamatīgu robu Lietuvas budžetā.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. ASV Valsts departaments apstiprinājis sešu helikopteru UH-60M Black Hawk un atbilstošā ekipējuma pārdošanu Lietuvai. Darījuma aptuvenā summa sastāda 380 miljonus dolāru (335,9 milj. eiro), vēsta Sputnik Lietuva.

Valsts departaments apliecināja, ka ASV militārās tehnikas iegāde nemainīs pamata militāro līdzsvaru reģionā.

Tādas militārās tehnikas iegāde Lietuvai izmaksās visai dārgi, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja militārais eksperts, atvaļinātais pulkvedis Viktors Ļitovkins.

"Tāds Lietuvas budžetam dārgs darījums iespējams, piesaistot kredītu, ko piešķirs tās pašas ASV. Šo parādu nāksies nomaksāt Baltijas valsts iedzīvotāju nākamai paaudzei," atzīmēja Ļitovkins.

Viņš piezīmēja, ka ASV pieliek visas pūles, lai to sabiedrotie iegādātos tikai amerikāņu militāro tehniku.

"Amerikāņi pieprasa, lai NATO valstis aizsardzībai tērētu vismaz 2% IKP – uz šī rēķina ASV militārās rūpniecības kompleksam būtu jābūt nodrošinātam ar pasūtījumiem," uzsvēra eksperts.

Close-up of a US Flag patch as a US Army (USA) UH-60A Black Hawk (Blackhawk) helicopter  - Sputnik Latvija
ASV Valsts departaments apstiprinājis helikopteru Black Hawk pārdošanu Lietuvai

Vašingtona atklāja, ka 2020. gadā piešķirs Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru militārās sadarbības veicināšanai. Turklāt pirmo reizi Pentagona budžetā atsevišķā pantā norādīti līdzekļi Baltijas PGA attīstības atbalstam 50 miljonu dolāru apmērā.

Maskava uzskata, ka tādi ASV soļi ir nedraudzīgi, un norāda, ka to mērķis ir amerikāņu militārās klātbūtnes paplašināšana pie Krievijas robežām. Baltijas valstis vairākkārt klāstījušas par Krievijas it kā augošo agresiju, neskatoties uz Kremļa stingro neuzbrukšanas pozīciju. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda pārliecību, ka NATO vadībai tas ir zināms, taču alianse ar izdomātu ieganstu joprojām paplašina pie KF robežām dislocētos spēkus.

Ziņu lente
0