ASV Valsts departaments apstiprinājis helikopteru Black Hawk pārdošanu Lietuvai

© Morning Calm Weekly Newspaper InstallationClose-up of a US Flag patch as a US Army (USA) UH-60A Black Hawk (Blackhawk) helicopter
Close-up of a US Flag patch as a US Army (USA) UH-60A Black Hawk (Blackhawk) helicopter  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmumu par jaunu helikopteru iegādi, kas aizvietos PSRS ražotos Mi-8, valsts Aizsardzības ministrija pieņēma pērn.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. ASV Valsts departaments apstiprinājis sešu helikopteru UH-60M Black Hawk un atbilstošā ekipējuma pārdošanu Lietuvai. Darījuma aptuvenā summa sastāda 380 miljonus dolāru (335,9 milj. eiro), vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz ASV Aizsardzības ministrijas Aizsardzības sadarbības un drošības pārvalde (DSCA).

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretāra vietnieks apsprieda "Krievijas draudus" ar Igaunijas AM kancleru

Atzīmēts, ka Lietuvas valdība pieprasījusi lidaparātu iepirkumu standarta konfigurācijā. Papildu ekipējuma sarakstā iekļauti rezerves dzinēji, sistēmas brīdinājumam par raķetes tuvošanos, 12 ložmetēji, naktsredzes iekārtas pilotiem un citi elementi.

DSCA atzīmēja, ka helikopteru pārdošana Lietuvai sekmēs valsts drošību un paplašinās tās iespējas robežu drošības, antiteroristiskās darbības, medicīniskās evakuācijas, meklējumu un glābšanas operāciju, kaujas atbalsta jomā jebkādos laika apstākļos.

"Šo iekārtu piedāvātā pārdošana nemainīs pamata militāro līdzsvaru reģionā," teikts paziņojumā.

Aizvadītajā gadā Lietuvas Aizsardzības ministrija nolēma utilizēt padomju laikā ražotos helikopterus Mi-8 un sākt pārrunas par jaunu mašīnu iepirkumu. Valsts aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis skaidroja, ka padomju helikopteru ekspluatācijas laiks drīz beigsies, bet to apkalpošana ir dārga un sarežģīta, ņemot vērā nepieciešamību piegādāt rezerves daļas no Krievijas.

Militārais eksperts, žurnāla "Arsenal Otečestva" komercdirektors Aleksejs Ļeonkovs intervijā Sputnik Lietuva pastāstīja, ka helikopteru Mi-8 apkalpošana nav dārga, kā to apgalvo Lietuvas valdība. Pēc viņa domām, Viļņa vēlas iegādāties amerikāņu helikopterus tāpēc, ka Vašingtona to piespiež.

NATO pastiprina grupējumus pie Krievijas robežām, aizbildinoties ar iespējamiem "Krievijas draudiem". Turklāt Baltijas valstis aktīvi paraksta ar ASV aizsardzības līgumus par lielām summām, skaidrojot to ar "Krievijas agresiju", kā arī dislocē savās teritorijās NATO militāros kontingentus.

Pie tam Maskava jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka neplāno uzbrukt nevienai valstij, un Rietumu aliansei tas ir labi zināms.

Ziņu lente
0