Lembergs: varasiestāžu darbības attiecībā uz Ventspils ostu var novest pie krimināllietas

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varasiestāžu darbības attiecībā uz Ventspils ostu var izraisīt krimināllietu, savukārt sakārtotas darba shēmas salaušana, kad osta pārgāja jaunas valsts kompānijas vadībā, var novest pie klientu zaudēšanas, paziņoja bijušais ostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

RĪGA, 3. jūlijs – Sputnik. Ventspils Brīvostas pārvaldes pārņemšanas nolūkos valdības izveidotais uzņēmums "Ventspils osta" tiks kreditēts nevis komercbankās, bet gan Valsts kasē, nolēmis Ministru kabinets. Un kredītsaistību neizpildīšanas gadījumā īpašums pāries Valsts kases rokās, kurai ostas infrastruktūra nav vajadzīga, tādēļ turpmākais scenārijs var paredzēt arī ostas pārdošanu izsolē.

"Attiecībā uz Ventspils ostu, jāsaka, ka valdošā koalīcija uzstādīja politisku uzdevumu – izrēķināties ar opozīciju parlamentā, kuru tai skaitā pārstāvu arī es, jo vadu politisko partiju, kas ir pārstāvēta parlamentā," sacīja Sputnik Latvija intervijā Ventspils mērs Aivars Lembergs, komentējot situāciju. "Lai izrēķinātos ar opozīciju, valdošā koalīcija "pasūtīja" ASV sankcijas attiecībā pret valsts struktūru – Ventspils Brīvostu, kura pēc likuma atrodas ne vien Ministru kabineta jurisdikcijā, bet arī tā pārvaldībā. Protams, tas, ka pēc valdības lūguma tiek ieviestas ASV sankcijas – tas ne tikai liek uztraukties, bet arī dod sarkano gaismu komercbankām attiecībā uz to, ka piešķirt kredītus ekonomiskai struktūrai, kuru valsts vēlas iznīcināt, nedrīkst. Bankas tā arī rīkojās," sacīja Lembergs.

Перегрузка угля в мурманском торговом порту в Мурманской области. - Sputnik Latvija
Latvijas tranzītam netiks Krievijas ogles pat optimistiska scenārija gadījumā

Viņš atzīmēja, ka, ņemot vērā kredītu trūkumu ostai, iespējams, nāksies ieķīlāt aktīvus, un pastāv risks, ka tā tos zaudēs.

"Tad ir jautājums – vai tā nav krimināllieta? Varbūt, ne tagad, bet pēc kāda laika, kad mainīsies valdība, šis jautājums tiks rosināts," pārliecināts Lembergs.

Viņš piebilda, ka ostas valsts pārvaldība saglabāsies vismaz tuvākos 2,5 gadus, un pa šo laiku var pazaudēt visus klientus un visu biznesu. Bet lai atgrieztu klientus, var būt nepieciešams ne viens gad vien, ja tas vispār būs iespējams pēc sakārtotas darba shēmas salaušanas.

"Laiks iet uz priekšu, viss mainās, klienti atradīs citas ostas un ar Ventspili vairs nestrādās. Es domāju, ka šis process ir nenovēršams – tajā nozīmē, ka atgriezties pie tā, kas bija, vairs nav iespējams," nobeigumā sacīja Lembergs.

Лембергс: действия властей в отношении Вентспилсского порта "тянут" на уголовное дело
Ziņu lente
0