Krievija neiekļuva valstu sarakstā, ar kurām ES atjauno satiksmi

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры в аэропорту Рига
Пассажиры в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība iesaka atvērt robežas 15 valstu iedzīvotājiem, tomēr šis lēmums nav obligāts.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Eiropas Savienības valstu padome ieteikusi pakāpeniski atcelt ierobežojumus braucieniem uz ES, saskaņojot valstu sarakstu, kurām robežas var sākt atvērties no 1. jūlija. Krievijas šajā sarakstā neiekļuva un tuvāko divu nedēļu laikā situācija nemainīsies, vēsta RIA Novosti.

Пограничный контрольно-пропускной пункт Терехово латвийско-российской границы - Sputnik Latvija
Rinkēvičs paskaidroja, kāpēc Latvija never vaļā robežu ar Krieviju

"Šodien Padome pieņēma rekomendācijas par pakāpenisku īslaicīgo ierobežojumu atcelšanu neobligātiem braucieniem uz ES. Braucienu ierobežojumiem jābūt atceltiem valstīm, kuras ir uzskaitītas rekomendācijā," teikts relīzē.

Valstis, ar kurām piedāvāts atcelt braucienu ierobežojumus, ir 14: tā ir Alžīrija, Austrālija, Kanāda, Gruzija, Japāna, Melnkalne, Maroka, Jaunzēlande, Ruanda, Serbija, Dienvidkoreja, Taizeme, Tunisija un Urugvaja. Ķīna var kļūt par 15. valsti sarakstā, taču tikai ar nosacījumu, ka tiek apstiprināts savstarpējība robežu atvēršanas jautājumā.

Savukārt Andoras, Monako, Sanmarīno un Vatikāna iedzīvotāji ir jāizskata kā ES rezidenti, pielietojot šo rekomendāciju. Ar Šengenu asociētās Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Šveice pievienojās ES robežu atvēršanas rekomendācijām no 1. jūlija.

Taču braucienu ierobežojumu atcelšanas rekomendācija nav jāizpilda obligāti, tomēr Eiropas Savienības valstīm nevajadzētu bez saskaņošanas atcelt braucienu ierobežojumus to valstu iedzīvotājiem, kuri nav iekļuvuši speciālajā sarakstā, teikts Padomes paziņojumā.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
ES gatavo piedāvājumus ārējo robežu atvēršanas uzsākšanai no 1. jūlija

Valstu saraksts, ar kurām ieteicams atcelt braucienu ierobežojumus, tiks pārskatīts reizi divās nedēļās, valstis tajā tiks gan iekļautas, gan izslēgtas, atkarībā no epidemioloģiskās situācijas.

Iepriekš Eiropas Savienība atvēra oficiālu portālu par braucienu ierobežojumiem, kas saistīti ar koronavīrusu.

Portālā reopen.europa.eu iespējams izvēlēties valsti, uz kuru tiek plānots brauciens, un uzzināt, kādi noteikumi tur ir spēkā. Tostarp vai valstī drīkst iebraukt ar auto, jūras, gaisa vai dzelzceļa transportu, vai ierodoties valstī ir jāievēro obligāts pašizolācijas režīms, vai iebraukšanai valstī ir nepieciešama izziņa par neslimošanu ar Covid-19, vai valstī ir iespējama brīva pārvietošanās, vai to var šķērsot tranzītā.

Ziņu lente
0